• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Marți, 16 Septembrie 2014 18:23

După 80 de ani a fost observată o specie rară de șarpe în România

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Această specie este considerată un adevărat “Sfânt Graal” al herpetologilor și niciun exemplar nu a mai fost văzut pe teritoriul tarii noastre din 1937. Dar recent au fost descoperite 10 exemplare, a anunțat Socitatea Ornitologică Română.

Prima semnalare a exemplarului a fost făcută de un locuitor din Lunca Dunarii, care a fost îndrumat către herpetologul Vlad Cioflec, din București.

"Nu poți trece cu vederea o astfel de semnalare. Pe scurt, am văzut fotografiile și am rămas uimit. Mi-am organizat o echipă din care au mai făcut parte soția mea, Corina Cioflec, cel mai bun blogger de wildlife din Romania – Doru Panaitescu și un alt herpetolog, Tibor Sos. Împreună am plecat pe teren, să căutăm ceea ce noi credeam că este o specie dispăruta. Cel mai greu cred ca a fost sa țin secretă locația indicată de primul găsitor", povesteste Vlad Cioflec.

Ajunși pe teren au descoperit zece exemplare de boa de nisip, printre care o femelă care avea șase pui. Toate exemplarele au fost lăsate exact acolo unde au fost găsite. Niciun șarpe nu a fost bruscat, rănit, vătămat.

"Din primul moment în care am primit informația că ar fi semnalat un boa de nisip am luat foc: trebuia să ajungem acolo să-l găsim. În prima seară am reușit să găsim un exemplar adult, dar m-am emoționat atât de tare încât nu am reușit să-l prind: l-am scapat ca printre degete pentru că s-a ascuns în malul de pamant. A doua zi, în echipă extinsă, am reușit să găsim un alt exemplar, o femela cu șase pui, fapt care atestă prezența unei populații stabile în zonă", a declarat Doru Panaitescu.

Boa de nisip (Eryx jaculus), cel mai rar șarpe din România, a fost resemnalat după 80 de ani în zona Lunca Dunarii.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: