• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Luni, 15 Septembrie 2014 22:16

Pământul, în pragul unei noi extincţii în masă

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Acest fenomen nu poate fi pus însă pe seama unei catastrofe naturale, ci are cauze exclusiv antropice. Coordonatorul acestui studiu, Rodolfo Dirzo, profesor de biologie la Universitatea Stanford, descrie situația din prezent a biosferei drept un proces de scădere antropică a biodiversității. Începând cu secolul XVI, peste 320 de specii de vertebrate terestre au dispărut. În prezent, la nivel mondial, între 16% și 33% din rândul speciilor de vertebrate sunt amenințate cu dispariția sau sunt în curs de dispariție. Mamifere mari, precum elefanții, rinocerii sau urșii polari se numără printre speciile intrate în declin, un trend similar celor înregistrate în celelalte procese de dispariții în masă. Deși aceste specii reprezintă un procent relativ mic din biosferă, pierderea lor va declanșa un efect de domino de-a lungul lanțului trofic, efect ce va fi resimțit chiar și la capătul acestui lanț, de către om.

Un experiment desfășurat în Kenya a urmărit excluderea a trei specii de animale - zebrele, girafele și elefanții - dintr-o regiune, pentru a observa efectele absenței acestor animale din respectivul ecosistem. În lipsa acestora, iarba și vegetația pitică de savană s-au extins, iar nivelul de compactare a solului a scăzut. Animalele mici se puteau adăposti în această vegetație, iar prădătorii nu mai puteau vâna cu aceeași eficiență. În consecință, numărul rozătoarelor purtătoare de boli din regiune s-a dublat, fapt care constituie o amenințare pentru sănătatea oamenilor.

Pământul pare să fi ajuns în pragul celui de-al șaselea fenomen de dispariție în masă a speciilor care formează biosfera, conform unui nou studiu, publicat de revista Science, care indică un declin de 25% al populațiilor din speciile rămase, informează www.natureworldnews.com.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: