• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Luni, 15 Septembrie 2014 19:34

Ape epurate pentru sănătate!

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Staţia de epurare a apelor uzate este amplasată pe malul drept al râului Dâmboviţa, la cca. 11 km sud-est de centrul municipiului Bucureşti. Scopul Staţiei de Epurare Bucureşti - Glina este de a curăţa apele uzate menajere, pluviale şi cele industriale provenite din aglomerarea urbană.

Multă vreme am crezut - sau în orice caz am acţionat ca şi cum am fi crezut - că apa, prin imensitatea volumului ei, „digeră” tot ce putem să aruncăm în ea. Cu alte cuvinte, întinderile de apă ar fi fost o imensă ladă de gunoi pe care o credeam purificatoare. Cu timpul am înţeles că lucrurile nu stau aşa. Mai mult, acţiunea mediului poluat asupra organismului uman este foarte variată şi complexă. Ea poate merge de la simple incomodităţi în activitatea omului, până la perturbări puternice ale stării de sănătate şi chiar pierderea de vieţi omeneşti.

Sănătatea ta şi a celor din jur este de nepreţuit!

Poluarea apelor şi modul de infestare

Poluarea se produce atunci când, în urma introducerii unor substanţe determinate – solide, lichide, gazoase, radioactive – apele suferă modificări fizice, chimice sau biologice, susceptibile de a le face improprii sau periculoase pentru sănătatea publică.

Poluarea apei din cauza agenţilor biologici (microorganisme şi materii organice fermentescibile) duce la o contaminare puternică, care are drept urmare răspândirea multor afecţiuni.

Poluanţii pot fi materii organice, materii în suspensie, nutrienţi, compuşi ai sulfului şi săruri minerale, microorganisme, substanţe toxice, grăsimi.

Poluarea apei cu substanţe organice de sinteză este cauzată, în principal, de deversarea reziduurilor de detergenţi şi pesticide, rezultate din activităţile casnice şi/sau industriale.

Detergenţii sunt substanţe tensioactive care ajung în apă numai prin poluare. Structura moleculară este formată din două grupări: o grupare hidrofilă şi alta hidrofobă. Detergenţii sunt foarte persistenţi, afectează proprietăţile organoleptice, produc spumare, îngreunând oxigenarea şi prelucrarea apei.

Produsele petroliere - au în general densitate mai mică decât a apei şi plutesc la suprafaţa ei, formând membrane plutitoare, împiedicând oxigenarea apei.

Până nu demult, Bucureştiul era cunoscut ca singura capitală europeană care nu-şi epura apele reziduale. Din 2011 ne bucurăm de beneficiile aduse de Staţia de Epurare a Apelor Uzate Bucureşti-Glina.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: