• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Marți, 09 Septembrie 2014 22:07

Balenele albastre din California, odinioară aproape de dispariție, revin la nivelele istorice

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Această redresare face din balenele albastre din California — al căror număr a atins acum, potrivit autorilor studiului, 2.200 de exemplare, adică 97 la sută din nivelul istoric — singura populație cunoscută de balene albastre care s-a refăcut.

"Regenerarea balenelor albastre din California după vânătoare demonstrează capacitatea acestor populații de a se reface cu ajutorul măsurilor atente de gestionare și conservare", a spus Cole Monnahan, de la Universitatea din Washington, conducător al grupului de autori ai studiului, citat de Reuters.

În ciuda acestei redresări, balenele — care pot ajunge până la aproape 30 metri lungime și cântări 172 de tone, de două ori mai mult decât cel mai mare dinozaur cunoscut — sunt încă lovite accidental de nave în largul coastei Californiei. Însă numărul exemplarelor afectate se încadrează în limitele admisibile din SUA, notează autorii studiului.

Grupuri care se ocupă de conservarea mediului au afirmat că cel puțin 11 balene albastre sunt lovite în fiecare an, de-a lungul coastei de vest SUA, de aproape patru ori nivelul permis de U.S. Marine Mammal Protection Act, emis în 1972, prin care sunt protejate mamiferele marine.

"Chiar acceptând rezultatele noastre potrivit cărora nivelul actual al ciocnirilor cu nave nu va fi cauza, per ansamblu, unui declin al populației, suntem în continuare preocupați ca aceste balene să nu fie ucise de nave", a spus Trevor Branch, profesor de științe acvatice și pescuit la Universitatea din Washington, citat de Reuters.

Potrivit unor studii publicate de universitate la începutul acestui an, circa 3.400 de balene albastre au fost capturate între 1905 și 1971, cifră stabilită parțial prin examinarea unor arhive odată secrete din Rusia privind vânătoarea de balene. Autorii studiului susțin că populația de balene albastre din California este acum în creștere mai lentă, parțial din cauza ciocnirii cu navele și de atingerea limitelor numerice ale habitatului.

"Balenele albastre din California se refac pentru că am acționat pentru oprirea capturilor și începerea monitorizării. Dacă nu am fi făcut-o, populația de balene ar fi fost împinsă până aproape de dispariție, soartă nefericită pe care au avut-o alte populații de balene albastre", a spus Monnahan, adăugând că aceasta este o poveste de succes în domeniul conservării naturii, mai scrie Reuters.

Balenele albastre din California, cele mai mari animale de pe Pământ, odinioară ajunse în pragul dispariției din cauza vânătorii de balene, se află într-o revenire remarcabilă spre nivelul istoric din secolul al XIX-lea, potrivit unui studiu al Universității din Washington, publicat la sfârșitul săptămânii trecute și preluat de Reuters.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: