• 1
  • 2
  • 3
Duminică, 07 Septembrie 2014 23:43

Ținte de colectare a deșeurilor de echipamente electrice

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Amintesc faptul că noua Directiva 2012/19/UE privind deșeurile de echipamente electrice și electronice a intrat în vigoare la 13 august 2012, termenul limită de transpunere în statele membre a fost 14 februarie 2014, urmând ca la acea dată Directiva 2002/96/CE să fie abrogată. Cu alte cuvinte, a fost abrogată taman Directiva care impunea colectarea celor 4 kg de deșeuri electrice și electronice pe cap de locuitor.

Uniunea Europeană e de părere că directiva veche nu mai face față cerințelor actuale: „Pe măsură ce piața continuă se se dezvolte și ciclurile de inovare devin din ce în ce mai scurte, ceea ce face ca EEE să devină o sursă de deșeuri în creștere rapidă. Cu toate că Directiva 2002/95/CE a contribuit efectiv la reducerea substanțelor periculoase conținute în noile EEE (echipamente electrice și electronice - n.n.), DEEE vor continua totuși să conțină, timp de mulți ani, substanțe periculoase precum mercurul, cadmiul, plumbul (...) și substanțe care diminuează stratul de ozon. Prezența componentelor periculoase în EEE reprezintă o problemă importantă în faza de gestionare a deșeurilor, iar reciclarea DEEE nu se realizează la un nivel suficient. În absența reciclării se pierd resurse valoroase.” În consecință, Consiliul European a emis o nouă Directivă.

Termenul limită a trecut

Nici pe această temă România nu și-a făcut temele, astfel că februarie 2014, termenul impus de UE pentru transpunerea noii Directive, ne-a luat din nou prin surprindere. În acest sens, România a și primit un aviz motivat din partea Comisiei, dar după câte se pare, și de această dată, ne-a durut în cot. Se știe doar că Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice lucrează la această nouă lege, dar totul e ținut sub obroc. Interesant e până când. Nu de alta, dar atunci când vorbim despre ținte de valorificare pentru deșeuri electrice, întârzierile de orice fel, mai ales cele legislative, sabotează literalmente atingerea obiectivelor. Romania colectează cca un kilogram de deșeuri electrice pe cap de locuitor, adică 25% din ținta asumată. Important e că după implementarea Directivei 2012/19/UE, țintele sunt cu adevărat individuale și fiecare companie care pune pe piață echipamente electrice poate fi verificată direct și individual.

De ce să reciclăm DEEE-uri

Tratarea specifică a DEEE este indispensabilă pentru a evita dispersarea agenților poluanți în materialele reciclate sau în fluxul de deșeuri. O astfel de tratare constituie modalitatea cea mai eficientă de garantare a respectării nivelului ales de protecție a mediului în Uniune. Este important ca unitățile sau întreprinderile care efectuează operațiuni de colectare, de reciclare sau de tratare să respecte normele minime pentru a preveni consecințele negative ale tratării DEEE asupra mediului.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Majoritatea operatorilor de reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) susține că legislația europeană transpusă la nivel național impune colectarea acestor tipuri de deșeu a cel puțin 4 kilograme anual pe cap de locuitor.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: