• Ned 2020 Web
Duminică, 07 Septembrie 2014 22:14

Ministrul Mediului: Transferurile internaţionale de deşeuri ar putea fi urmărite online într-o reţea regională

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Attila Korodi a spus că România este printre primele ţări din Europa Centrală şi de Est care are un sistem electronic privind transferurile internaţionale de deşeuri, respectiv sistemul electronic pilot ELSYS, care facilitează schimbul digitalizat de date privind aceste activităţi.

"Am prezentat deja soluţia noastră Bulgariei şi Ungariei şi sunt perspective bune să iniţiem o Reţea Regională în acest domeniu. O altfel de interconectare regională ar simplifica întregul proces al transportului internaţional de deşeuri şi ar da şansa tuturor autorităţilor competente din statele conectate la sistem să monitorizeze mult mai bine aceste activităţi. Suntem în faza în care notăm fiecare observaţie a statelor partenere pentru ca mai apoi să începem pilotarea sistemului", a declarat ministrul Attila Korodi, care a participat, la Budapesta, la reuniunea bilaterală pe probleme de mediu şi dezvoltare rurală, desfăşurată în 5 septembrie, la Ministerul Dezvoltării Rurale din Ungaria.

Delegaţia Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice condusă de ministrul Attila Korodi a prezentat părţii ungare sistemul electronic pilot ELSYS. Sistemul software şi aplicaţia web pilot au fost create de România în cadrul unui proiect în valoare de 1.198.926 euro, 50 la sută din costurile totale eligibile fiind suportate de Comisia Europeană, se arată într-un comunicat de presă al MMSC transmis duminică agenţiei MEDIAFAX.

Sistemul ELSYS reprezintă o soluţie digitală la Regulamentul 1013/2006 privind înregistrarea datelor şi instrumentarea notificărilor în cazul transferurilor internaţionale de deşeuri. Practic, prin intermediul ELSYS, operatorii economici care vor să transporte deşeuri pentru valorificare în afara României sau din alte state în România, ori vor doar să tranziteze ţara noastră cu astfel de transporturi, vor putea să introducă online informaţiile necesare acestor activităţi şi să obţină tot online acordul efectuării transferului. Aplicaţia reduce timpul alocat instrumentării documentelor cu cel puţin 20 la sută şi permite notificarea şi raportarea online prin utilizarea semnăturii electronice.

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat că România şi alte state ar putea iniţia o reţea regională de monitorizare online a transferurilor internaţionale de deşeuri, care ar permite urmărirea transporturilor, cantitatea pentru care s-a cerut acordul şi momentul exact al valorificării.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: