Imprimă această pagină
Miercuri, 03 Septembrie 2014 22:19

ONG-urile solicită grăbirea procesului de înființare a Parcului Natural Văcărești

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit unui comunicat al Asociația Salvați Dunărea și Delta, în contextul incendiului semnalat marți în urma căruia zeci de hectare de teren alături de floră și faună aferente au fost afectate semnificativ, organizațiile care fac parte din grupul de inițiativă pentru înființarea Parcului Văcărești le mai cer autorităților române instaurarea regimului de protecție temporară în această zonă.

"Conform OUG 57/2007, după depunerea documentației necesare înființării ariei protejate, fapt petrecut încă din iunie, în zonă se poate institui un regim de protecție temporară. Acesta poate presupune organizarea de acțiuni de pază și protecție în zonă prin implicarea organelor de control — Poliția, Poliția locală și Garda Națională de Mediu — supravegherea accesului populației în zonă, amplasarea de panouri informative care să promoveze drepturile și obligațiile celor care accesează perimetrul, precum și organizarea de sesiuni de informare și comunicare în cartierele limitrofe", arată sursa citată.

ONG-urile mai cer amplasarea permanentă în zonă a unor echipaje ale Poliției și asigurarea unei paze corespunzătoare ca în cazul fiecărui parc din București.

Pentru oricare dintre soluțiile de mai sus, organizațiile membre în Grupul de Inițiativă pentru înființarea Parcului Natural Văcărești își oferă sprijinul și se arată dispuse să colaboreze în orice condiții cu autoritățile responsabile în vederea definitivării procesului de transformare a zonei în arie naturală și pentru protejarea corespunzătoare a acesteia.

La Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice a fost depus pe 3 iunie dosarul complet de înființare a Parcului Natural Văcărești, relevă sursa citată.

Parcul Natural Văcărești este o zonă naturală situată pe arealul Lacului Văcărești, cuprinsă între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Dâmboviței, care a favorizat apariția unui ecosistem natural specific unei delte, cu o vegetație cuprinzând sute de specii de plante și o bogată diversitate avifaunistică.

Mai multe organizații nonguvernamentale solicită grăbirea procesului de înființare a Parcului Natural Văcărești, pe motiv că aceasta constituie singura metodă prin care incendiile, braconajul piscicol, abandonarea deșeurilor și tăierea arborilor pot fi controlate și evitate.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46