• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Duminică, 31 August 2014 21:45

Căsuța românească din cob, în top 10 mondial

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Căsuța de la Sasca Română a fost construită de arhitecta Ileana Mavrodin, care s-a mutat în urmă cu peste 10 ani înapoi în România, din Canada. Aceasta și-a construit, împreună cu un prieten și un sătean din zonă, mica locuință din cob ce a devenit cunoscută la nivel internațional. Arhitecta a devenit în timp un expert în astfel de construcții, iar în prezent organizează sesiuni de instruire și îi ajută pe cei interesați să-și construiască singuri o casă naturală, din cob, cu aspect de basm.

De la experiment... la casă de vis

„Casa Verde” a pornit ca un experiment care să promoveze o arhitectură ecologică și un mod de viaţă sănătos, apropiat de natură şi cu respect faţă de mediul înconjurător. Acum însă, Ileana Mavrodin locuiește în căsuță și o consideră „acasă”. „Nu m-am gândit că va fi o casă în care voi locui. Toată ideea acestor căsuțe este să deranjeze cât mai puțin locul, să nu aduci materiale din afară, ci să lucrezi cu materialele de pe locul ăsta: piatra pe care o găsești în deal să o pui la fundație, pământul lutos să-l folosești la ziduri, stratul vegetal care se decapează când pornești căsuța, vine pus pe acoperiș la sfârșit etc. Căsuța este un strat în ecosistem. Practic încerci să te introduci și tu în acest ecosistem care există și încerci să deranjezi cât mai puțin. Asta este filosofia genului ăstuia de căsuță”, a povestit arhitecta într-un interviu recent.

Flux continuu de turiști

Casa din cob a atras până acum vizitatori din toată România, din Finlanda, Germania, Anglia, Spania, Cipru, Franța, Cehia, Australia, Statele Unite, Marea Britanie, Liban și Canada. „E un flux continuu de oameni. Mai ales vara, vrei nu vrei, lumea vine încontinuu să o vadă, să se pozeze cu ea. Abia reușesc să am clipe de liniște. Mi s-a întâmplat să vreau să mă odihnesc după-amiază, să ațipesc și să mă trezesc cu oameni în casă. Ei vizitau și se întrebau între ei: «Dar unde sunt proprietarii ăștia?» Practic căsuța de lut e acum o proprietate de interes public. Sigur, acest deranj din partea vizitatorilor este o bucurie, chiar dacă asta înseamnă să spun povestea căsuței de 10-20 de ori pe zi”, a mărturisit arhitecta.

Căsuța dispune de o încăpere principală, cu rol de living și bucătărie, un cuptor de pâine, o sobă „home made” ce asigură și încălzirea unei băncuțe din lut amplasată în living, o toaletă cu sală de duș, apă curentă adusă prin cădere liberă de la fântâna din deal, cămară de provizii și un dormitor suspendat la care se ajunge pe o scară făcută în zidul casei. În total, suprafața căsuței este de 24 de metri pătrați.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Căsuța din pământ construită pe malul drept al Nerei, în apropiere de satul Sasca Română, județul Caraș Severin, a fost inclusă într-un Top 10 al celor mai reușite locuințe din cob din lume. Clasamentul a fost realizat de portalul natural-homes.org și include construcții din pământ din Canada, Marea Britanie, Statele Unite, Ucraina, Africa de Sud etc.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: