• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Miercuri, 13 August 2014 21:53

Ministerul Mediului: Aproape 26.000 metri cubi de lemn, exploatat fără autorizaţie în Gorj

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ca urmare a recentelor inundaţii care au avut loc în România, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice Attila Korodi a dispus Corpului de control verificări amănunţite în judeţul Gorj privind modul de eliberare a autorizaţiilor de mediu pentru exploatările forestiere şi pentru activitatea de extracţie de nisip şi pietriş din albia râului Gilort, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.

Astfel, reprezentanţii Corpului de Control au făcut verificări la Direcţia Silvică Gorj (Ocolul Silvic Polovragi şi Ocolul Silvic Novaci) şi la ocoalele silvice private care administrează sau asigură servicii silvice pentru suprafeţele de pădure din zonele Novaci şi Polovragi (Obârşia Lotrului-Voineasa, Buila, Eparhial Gorj), precum şi la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj şi Comisariatul Judeţean Gorj al Gărzii Naţionale de Mediu.

Prima fază a anchetei Corpului de control al ministrului a constat în verificarea documentelor emise de aceste instituţii în perioada 2011-2014 urmând ca săptămâna viitoare să se realizeze şi etapa verificării concordanţelor acestora cu activitatea de exploatare desfăşurată în teren.

În urma analizei documentaţiilor, s-a constat că din ocoalele silvice Novaci, Polovragi şi Buila, a fost exploatată fără autorizaţie de mediu o cantitate de 25.912 metri cubi de lemn.

Totodată, o situaţie specială s-a constatat în cazul a trei balastiere amplasate în interiorul sitului Natura 2000 constituit de-a lungul râului Gilort. În cazul acesta, APM Gorj nu a parcurs procedura de evaluare adecvată privind efectele potenţiale ale activităţilor asupra ariei naturale protejate.

În intervalul 27 iulie - 1 august, au fost afectate de inundaţii 251 de localităţi din 11 judeţe: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Caraş-Severin, Prahova şi Timiş.

Au fost distruse 99 de locuinţe 1.163 - avariate, iar alte 2.377 - inundate, potrivit unui bilanţ al MAI.

Patru persoane, respectiv doi bărbaţi din Vâlcea şi doi din Argeş, şi-au pierdut viaţa luate de ape.

Aproape 26.000 de metri cubi de lemn a fost exploatat fără autorizaţie în Gorj, se arată într-un raport al Corpului de control al ministrului Mediului Attila Korodi, care a dispus verificări în urma recentelor inundaţii.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: