• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Marți, 12 August 2014 22:13

Autoritățile române vor face achiziții eco

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La începutul lunii iulie, la Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice a avut loc și dezbaterea finală pe proiectul legislativ, eveniment organizat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Fundația Tera Mileniul III, de altfel unul dintre inițiatori. Potrivit reprezentanților ministerului, proiectul va fi avansat în Parlament la începutul sesiunii parlamentare din toamnă. Astfel că, începând chiar din acest an, este posibil ca instituţiile statului să înceapă să cumpere hârtie reciclată, becuri economice sau iluminat stradal cu panouri solare. Comisia Europeană a publicat în 2008 comunicarea COM400/2008, care recomandă ca nivelul achizițiilor Publice Ecologice (APE) în statele UE să fie de 50% în 2010 și ca fiecare stat membru să realizeze un Plan Național de Acțiune pentru Achizițiile Publice Ecologice. Astfel, din septembrie 2013, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Fundația Terra Mileniul III au desfășurat un proiect care își propune să promoveze Legea achizițiilor publice ecologice în România.

Autorități contractante

Proiectul a fost redactat de un grup de lucru format în cadrul Ministerului Mediului din experți de politici publice, reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice și organizații neguvernamentale. Legea a fost apoi dezbătută în 7 orașe din România.

Legislaţia face referire în mod specific la autorităţile contractante ce acţionează ca o unitate centrală de achiziţii, adică „obţine produse şi/sau servicii destinate autorităţilor contractante, atribuie contracte de achiziţii publice sau încheie acorduri cadru pentru lucrări, produse sau servicii destinate autorităţilor contractante.” În acest caz, „autoritățile contractante care achiziționează produse, lucrări și/sau servicii din sau printr-o unitate centrală de achiziții trebuie să se conformeze legislației în materie de achiziții publice în aceeași măsură în care s-a conformat și unitatea centrală de achiziții.”

Tipurile de autorităţi contractante sunt stipulate în Directiva 18/2006 și sunt cele specificate şi la art. 8, lit. a si b şi din OUG 34/2006, aprobată cu modificările şi completările ulterioare.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Odată cu promulgarea Legii achizițiilor Publice Ecologice, instituțiile statului vor fi obligate să facă și achiziții publice ecologice. Un astfel de proiect de lege s-a aflat în ultima perioadă în dezbatere publică.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: