Energia geotermală un potențial nevalorificat în România
Scris de Infomediu EuropaState precum Italia, Noua Zeelandă, Japonia, SUA, Franța, Rusia, Mexic, Lituania și Filipine folosesc deja acest potențial pe care planeta ni-l oferă, însă Islanda este, de departe, în topul țărilor care exploatează energia geotermală.
Şi în România se poate beneficia, din plin, de această sursă, practic inepuizabilă. Timișoara, Arad, Oradea și Satu Mare sunt câteva dintre orașele mari care pot valorifica potențialul geotermal al zonei. Totuși, micul oraș Beiuș din județul Bihor le-a luat-o înainte. Mai mult, chiar s-a demonstrat deja eficiența acestei energii. Beiuș este singura localitate din România în care majoritatea locuințelor oamenilor și instituțiile publice sunt încălzite cu ajutorul energiei geotermale. Primul foraj (F-3001) pentru a extrage apa fierbinte din pământ a fost făcut între 1995-1996, la o adâncime de peste 2.500 de metri.
Temperatura apei în subteran are între 75- 88°C, iar cu ajutorul unor companii din Islanda și Germania, puțul F-3001 a început să fie testat în anul 1999, reușindu-se obținerea unei temperaturi constante a apei, la 85°C. În 2002 au fost demarate lucrările pentru un alt puț (F-3003), iar după intrarea în Uniunea Europeană, autoritățile locale au implementat proiecte din fonduri structurale pentru a crește consumul de energie geotermală și a reduce dependența de hidrocarburi.
În prezent, locuitorii din Beiuș consumă an de an peste 200.000 Gcal – energie produsă din surse geotermale. Primăria Beiuș se laudă cu „cel mai mic preț/gigacalorie din România – 77 lei” și promite că printr-un nou proiect va dezvolta și un parc balneoclimateric cu bazine cu apă termală, restaurante și unități de cazare, atracții care vor crește numărul turiștilor în zonă.
Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.
Lasă un comentariu
Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.