• 1
  • 2
  • 3
Duminică, 10 August 2014 22:07

Paulownia, copacul care te „aranjează” pe viață!

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un mare avantaj al plantației de Paulownia este faptul că lemnul poate fi recoltat de 4-5 ori, la fiecare 6-7 ani, fără să fie nevoie de replantare – planta se dezvoltă din același butaș, plantat ințial. În plus, printre copaci poate fi intercalată altă cultură agricolă, iar florile de Paulownia sunt folosite de albine pentru producerea mierii. Pentru a afla mai multe detalii despre plantația de Paulownia, avantajele ei economice și ce trebuie făcut concret pentru a avea succes într-un astfel de business, am vorbit cu Andrei Apetrei, coproprietarul unei plantații de Paulownia de 15 hectare (12 ha plantație forestieră și 3 ha perdea forestieră) în localitatea Braniștea din județul Dâmbovița.

Ați pornit o afacere de familie ce are la bază copacul Paulownia. Ce v-a convins să mergeți pe acest drum, având în vedere că primele culturi din România abia au apărut acum câțiva ani, și deci plantația de Paulownia nu și-a dovedit încă viabilitatea? Existau o mulțime de alte culturi mai profitabile decât cele clasice (grâu, porumb, cartof) ce puteau fi dezvoltate. De ce ați ales totuși să investiți în Paulownia? Ce are deosebit acest copac?

Copacul Paulownia are o tradiție în China de mii de ani, iar acum, afacerile dezvoltate în jurul acestei specii prind contur în nenumărate alte zone de pe planetă. Eu am fost convins să pornesc pe acest drum în urma vizitării mai multor plantații din Europa, Asia, America și Australia, care m-au determinat să încep această afacere fără niciun fel de frică față de riscurile unei investiții care nu prea s-a mai făcut la noi în țară. De exemplu, în localitatea Moora din Australia există o plantație de 300 de ha cu lac de acumulare propriu pentru irigații. Dacă știi și aplici informațiile disponibile despre creșterea Paulownia, vei avea o plantație ce-ți oferă o sursă constantă de venit în următorii zeci de ani. Alegerea speciei sau hibridului de Paulownia a fost cea mai importantă decizie. Am ales Paulownia Shantong, în urma unei cercetări aprofundate a domeniului pe internet și prin plantare directă (ca experiment) a celor câteva specii aduse în România și a celor importate de la laboratoare de cercetare renumite din China. China este patria mamă a acestui copac și este cea mai avansată țară în privința studiilor academice de îmbunătățire a speciei prin crearea de hibrizi rezistenți la temperaturi joase și cu creșteri rapide.

Plantațiile de Paulownia se fac în special pentru biomasă sau pentru cherestea. Care ar fi diferențele între cele două culturi și ce alte întrebuințări poate avea acest copac?

Copacul de Paulownia este un copac care se utilizează în integralitatea lui. În funcție de scopul plantației, numărul de puieți per hectar diferă. Plantațiile de Paulownia sunt folosite în special pentru:

a) Bioetanol celulozic - cu o productivitate de 4 ori mai ridicată decât a porumbului, conform unei descoperiri relativ recente a unui grup de producție elvețiano-italiano-american; în acest caz, densitatea plantației este de 5.000-10.000 puieți/ha cu recoltare este de 5.000-10.000 puieți/ha cu recoltare

b) Biomasă - utilizată pe scară din ce în ce mai largă, cu schema de plantație între 1.250- 5.000 plante la ha și cu recoltare din 2 în 2 ani. Productivitatea este de peste 45 tone/ha/an, iar durata plantației până la 22 de ani.

c) Lemn de foarte bună calitate - cu recoltare din 7 în 7 ani și o durată a plantației de peste 30 ani. Lemnul poate fi folosit ca și cherestea în construcții sau pentru diverse obiecte de mobilier. Fiind un lemn ușor, curat și fără noduri, este ideal pentru realizarea produselor de lux (iahturi, avioane ușoare, jaluzele, podele, instrumente muzicale, mobilă scumpă etc.). Prețul lemnului de Paulownia (cherestea) începe de la 125 Euro/mc și ajunge la 900 euro/mc, depinzând de calitate. În plus, Paulownia poate fi folosit în zonele urbane sau grădinile private ca arbore ornamental, iar florile pot fi valorificate de apicultori, mierea de Paulownia fiind asemănătoare celei de salcâm. De asemenea, datorită rezistenței la vânt, a creșterii rapide și a frunzelor cu un diametru foarte mare, Paulownia poate fi folosită pentru a crea perdele forestiere ce rețin praful, scad temperatura din zonă și contribuie la absorbția precipitațiilor în exces.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Copacul Paulownia este recunoscut ca fiind copacul cu cea mai rapidă creștere din lume. În România au început să apară, de câțiva ani, plantații cu diferite specii de Paulownia, copacii fiind cultivați pentru recolta de biomasă sau pentru lemn de cherestea.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: