• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Duminică, 10 August 2014 21:59

Panouri solare pe gropile de gunoi

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Proiectul M2RES implică numeroase țări din Uniunea Europeană - Italia, Slovenia, Grecia, România, Bulgaria, Ungaria, Austria - inclusiv țări aflate în procesul de pre-aderare - Muntenegru, Serbia, Albania. În plus, proiectul include actori relevanți cu experiență în energie și management local: agenţii naţionale şi regionale pentru energie - experienţă în elaborarea de politici şi în strategiile de dezvoltare; centre de cercetare - experiență bogată în domeniul tehnologiilor SRE; Camere de Comerţ - contribuţie la dezvoltarea pieţei SRE; administraţii publice locale - furnizarea de date importante şi instrumente de planificare urbană; Bănci - sponsori potenţiali pentru proiecte-pilot, asigură un punct de vedere financiar pentru toate activităţile.

Programul dorește dezvoltarea a 12 proiecte pilot M2RES în Europa, care să demonstreze măsuri şi acţiuni concrete pentru dezvoltarea sit-urilor marginale prin investiții în energii regenerabile. Cel puţin două dintre aceste proiecte pilot M2RES vor fi promovate ca modele demne de urmat.

Manuela Drăghicescu, reprezentatul SUNE - Asociația Patronală Surse Noi de Energie (partener în cadrul proiectului european M2RES) a prezentat în cadrul târgului ROEnergy din acest an un exemplu de valorificare a așa numitelor depozite ecologice de deșeuri. Este vorba de acele gropi de gunoi care sunt acoperite și care produc biogaz. Pe suprafața acestor gropi de gunoi se pot dezvolta parcuri solare pentru producerea de energie electrică, evitându-se, astfel, pierderea de terenuri agricole fertile pentru acest tip de investiții (cum se întâmplă în prezent).

„Numărul gropilor de gunoi din România este mare, însă, din păcate, avem la acest moment doar 36 de depozite conforme. Multe dintre ele sunt deja racordate la sistemul energetic prin producția de biogaz. Însă aceste depozite pot fi valorificate chiar mai mult de-atât. Pentru că pe acele gropi de gunoi nu se poate construi și nici agricultură nu se poate face și pentru că prețul panourilor fotovoltaice este în scădere, o investiție într-un parc solar este o idee bună de a valorifica acest spațiu”, a spus reprezentantul SUNE.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Programul South East Europe – Transnational Cooperation Programme finanțează platforma M2RES (From Marginal to Renewable Energy Sources sites), o inițiativă de a recupera zonele marginale, degradate și/sau abandonate, precum depozite de deşeuri, mine, sit-uri militare şi zone contaminate, prin investiții în surse regenerabile de energie.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: