• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Vineri, 08 August 2014 09:05

Stare de urgență în Canada după ce un dig al unui bazin de decantare dintr-o mină de cupru și aur s-a rupt

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ţinând cont de toxicitatea produselor utilizate de mina din muntele Polley, situată între lacurile Polley şi Quesnel, este strict interzis populaţiei din regiune să consume, să înoate sau să utilizeze apă din bazinul hidrografic aflat în aval de lacul Quesnel, a amintit miercuri districtul regional Cariboo. În total, sute de persoane sunt afectate de această poluare.

Procedurile de extragere a aurului şi cuprului din mină necesită folosirea unor metale sau produse chimice precum seleniu, arsenic, plumb, cadmiu sau mercur, produse toxice care se regăsesc în bazinul de reziduuri, a explicat John Werring, specialist în cadrul fundaţiei pentru mediu David Suzuki.

Districtul Cariboo, situat în Munţii Stâncoşi la nord-vest de Vancouver, "a decretat stare de urgenţă pe plan local" pentru a lua toate măsurile de securitate necesare pentru localitatea Likely, situată în aval de lacul Quesnel, potrivit unui comunicat.

Ruperea digului bazinului de decantare de 4 kilometri, luni, a provocat deversarea a "10 milioane de metri cubi de apă şi a 4,5 milioane de metri cubi de nisip fin în lacul Polley", a afirmat Bill Bennett, ministrul Minelor din British Columbia.

Autorităţile sanitare au insistat pe interdicţia de a consuma apă sub toate formele. Chiar după ce este fiartă, apa este improprie consumului. Interdicţia este valabilă şi pentru "animalele domestice, precum şi pentru vite", conform ministerului.

Grupul Imperial Metals, care exploatează mina de cupru şi aur, a informat că nu cunoaşte momentan "cauza ruperii digului".

Deocamdată este prea devreme pentru a măsura amploarea catastrofei, dar în opinia lui John Werring, metalele grele se vor regăsi în lanţurile vegetale şi animale mulţi ani, iar prezenţa cadmiului sau mercurului va fi detectabilă "în următoarele decenii".

Aceste produse toxice, care se vor dilua în imensele rezerve de apă, "nu sunt o ameninţare imediată" pentru sănătatea umană, dacă oamenii nu consumă apa.

Pentru a sublinia periculozitatea acestor produse, Werring a amintit că mercurul afectează sistemul cerebral, cadmiul este un agent cancerigen, iar arsenicul este o otravă.

Ruperea unui dig la un bazin de decantare a apelor uzate de la o mină de cupru şi aur din British Columbia a poluat o importantă reţea hidrografică din această provincie, situată în vestul Canadei, unde a fost decretată stare de urgenţă.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: