• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Luni, 04 August 2014 10:49

O specie de caracatițe își protejează ouăle timp de peste 4 ani, până la eclozare

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Această specie de octopode are cea mai lungă perioadă de până la eclozare din lumea vie, iar în intervalul de timp în care își protejează ouăle, femelele nici măcar nu se hrănesc, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei PLOS ONE.

Oamenii de știință au folosit un submarin controlat de la distanță pentru a urmări viața acestor caracatițe, în largul coastelor californiene. Ei au monitorizat o femelă care trăia într-un canion la adâncimea de 1.400 de metri, protejând aproximativ 160 de ouă translucide.

Femela nu a părăsit nicio clipă ouăle — care în cei 4 ani și 6 luni au crescut de la dimensiunea unor coacăze până la cea a unor struguri — și nu a fost văzută vânând sau hrănindu-se. Cercetătorii au monitorizat caracatița timp de 53 de luni, între mai 2007 și septembrie 2011, perioadă în care submarinul a realizat 18 scufundări.

Bruce Robison, biolog la Monterey Bay Aquarium Research Institute din Moss Landing, California, a precizat că această specie de caracatiță prezintă un instinct matern extrem de puternic.

Majoritatea femelelor de caracatiță depun un singur set de ouă în timpul vieții și mor la scurt timp după eclozarea acestora. Puii de caracatiță nu sunt deloc neajutorați. Perioadele lungi de până la eclozare le permite puilor de caracatiță să își ia viața în piept încă din momentul în care au ieșit din ou — niște adulți în miniatură, complet dezvoltați și capabili să vâneze pradă mică.

La adâncimi atât de mari nu ajunge lumina solară. Singurele surse de lumină provin de la alte organisme bioluminiscente. De asemenea, în acest mediu temperatura apei este de doar 3 grade Celsius. "Poate părea inospitalier pentru noi, dar acest mediu este casa lor", a explicat Robison.

După ce depune ouă, o caracatiță să dedică exclusiv protejării viitoarei generații. "Ea își apără ouăle de prădători, iar în acel mediu există numeroase amenințări. Sunt pești, crabi și alte animale marine care se hrănesc cu ouă de caracatiță. Ea avea grijă ca niciun animal să nu se apropie de ouă. De asemenea, nu lăsa să se depună sedimente pe ouă și le ventila, agitând apa în jurul lor pentru a se face mai bine schimbul de oxigen", conform lui Robison.

Caracatițele din această specie ajung să măsoare până la 40 de centimetri lungime și se hrănesc cu crabi, creveți și melci — "adică cam orice pot vâna", conform lui Bruce Robison.

Femelele de caracatițe din specia Graneledone boreopacifica sunt printre cele mai dedicate mame din regnul animal, acestea protejându-și ouăle în adâncurile întunecate și reci ale oceanului Pacific timp de 4 ani și jumătate, până în momentul eclozării, conform Reuters.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: