• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Duminică, 27 Iulie 2014 21:00

Piață vs. Supermarket, războiul nevăzut

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deschiderea unui nou supermarket în centrul orașelor pare, pentru mulți, o dovadă de bunăstare și civilizație. În realitate, în multe zone în care au apărut peste noapte supermarket-uri, economia locală a avut de suferit, antreprenorii locali au avut încasări mai mici și mulți au dat faliment. Micile chioșcuri de cartier au dat faliment, mulți oameni și-au pierdut locul de muncă, iar producătorii locali nu-și mai pot vinde marfa.

Iată ce relatează un locuitor din Calafat, pe siteul www.calafatul.ro, după deschiderea unui supermarket în oraș: „Încet, încet, orbiți de mulțimea produselor și veselia culorilor de pe ambalaje, oamenii au început să cumpere din supermarket din ce în ce mai mult. Micii comercianți din Calafat au constatat că volumul vânzărilor le scade pe zi ce trece, mulți dintre ei și-au închis afacerile și zeci de persoane au rămas fără loc de muncă. Ce nu înțeleg cei ce promovează aceste supermarketuri în orașele mici precum Calafatul este că aceste mari magazine distrug oamenii de afaceri locali. Alt lucru pe care nu îl înțeleg promotorii marilor lanțuri de magazine este că banii încasați de comercianții locali se întorc în marea lor majoritate în economia locală, în timp ce banii încasați de marile lanțuri de magazine sunt transferați direct în contul companiei care patronează supermarketul, adică în afara ţării”.

Problema este globală Un studiu privind acapararea statului american Iowa de către Walmart, cel mai mare lanț de supermarket-uri din lume, a arătat că „în cei 10 ani de când Walmart s-a mutat în Iowa, statul a pierdut mai mult de 555 de magazine alimentare 298 de magazine de hardware, 293 furnizori de materiale de construcții, 161 de farmacii şi 111 magazine de îmbrăcăminte pentru copii. 7.326 de companii au dat faliment. Reducerea locurilor de muncă este un aspect intrinsec al modelului lor de afaceri. În urma unor calcule s-a dovedit că în America la fiecare loc de muncă creat de Walmart, 1,5 locuri de muncă se pierd în altă parte”. Studii făcute în diferite universități americane au prezentat efectele nocive în plan economic ale supermarket-urilor. De exemplu, un studiu din 2008 al economistului american David Neumark, profesor la Universitatea California, a arătat că „atunci când un supermarket Walmart se deschide, distruge în medie 150 de job-uri din regiune. Nu există nicio dovadă că supermarket-ul a dezvoltat economic zona sau că a crescut numărul de angajați din regiune”.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Chiar dacă nu îl vedem și nu poate fi înțeles de oricine, în realitate există un război nevăzut între piața agroalimentară și supermarket-uri. Pe de o parte, în piață, avem micii producători români, micii fermieri, țăranii și intermediarii speculanți, iar pe de altă parte, avem supermarket-urile, proprietatea companiilor străine care vând în România produse preponderent din import.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: