• 1
  • 2
  • 3
Duminică, 27 Iulie 2014 18:15

Hunedoara: Anchetă după ce peste 1.000 de tone de reziduuri de plumb au fost depozitate în aer liber

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaş, a declarat, joi, corespodentului MEDIAFAX că specialiştii APM au identificat două depozite de reziduuri de plumb pe teritoriul municipiului Hunedoara, unul în zona Poarta Zgurii, iar altul pe teritoriul unei societăţi comerciale.

"Am găsit aproximativ 400 de tone de reziduuri de plumb depozitate pe sol în zona Poarta Zgurii din municipiul Hunedoara, pe malul râului Cerna. Am prelevat probe de sol de până la 40 de centimetri adâncime şi, în urma analizelor, s-au înregistrat valori cuprinse între 73 de miligrame de plumb pe kilogramul de sol şi 17.160 de miligrame de plumb pe kilogramul de sol, în condiţiile în care valoarea normală este de 20 de miligrame de plumb pe kilogramul de sol. Sunt şi depăşiri de opt sute de ori”, a spus Barabaş.

Potrivit acesteia, alte şapte sute de tone de reziduuri de plumb, mai fin măcinate, au fost descoperite pe o platformă betonată din curtea unei societăţi comerciale din Hunedoara.

"Cele 700 de tone nu sunt depozitate direct pe sol, iar suprafaţa betonată protejează. Aici nu putem lua probe, deorece nu avem competenţe să facem probe la produs”, a adăugat directorul APM Hunedoara.

Conform acestuia, orice operaţiune cu substanţe periculoase sau cu deşeuri periculoase trebuie să fie anunţată şi autorizată de Agenţia de Protecţia Mediului, iar în judeţ nu există, în acest moment, vreo cerere de autorizare a unei operaţiuni cu reziduuri din plumb.

Potrivit Georgetei Barabaş, Garda de Mediu şi Prefectura Hunedoara au fost informate despre reziduurile găsite.

Garda de Mediu a început o anchetă în acest caz, iar subprefectul de Hunedoara, Ioan Gabriel Samoilescu, declară că provenienţa reziduurilor este greu de aflat, deoarece "se pare că sunt cinci societăţi comerciale implicate, de pe raza a trei judeţe".

Garda de Mediu Hunedoara a început o anchetă după ce peste o mie de tone de reziduuri de plumb au fost găsite depozitate în aer liber, din care circa patru sute de tone depăşesc, chiar de opt sute de ori, valorile normale de poluare în sol, în timp ce restul cantităţii nu poate fi analizat.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: