• Ned 2020 Web
Joi, 24 Iulie 2014 09:43

Urșii își fac „profil” pe Facebook

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

70 de hectare

Astăzi, Sanctuarul „Libearty” se întinde pe 70 de ha de pădure și pășuni, fiind căminul a 78 de urşi bruni europeni şi un urs negru asiatic, toţi salvaţi din captivitate unde au trăit o viaţă mizerabilă şi au fost abuzaţi. Rezervația este cea mai mare din Europa și include păduri luxuriante, izvoare şi piscine amenajate pentru urși, fiind situată la poalele Munţilor Carpaţi. Majoritatea urşilor a fost salvată de la o viaţă chinuitoare în cuşti minuscule, urșii fiind folosiți drept atracţie turistică la restaurante, hoteluri, fabrici, staţii de benzinărie, circuri, chiar şi mănăstiri. De asemenea, mulţi urşi au ajuns în rezervaţie după ce România a aderat la UE, fapt ce a dus la închiderea mai multor grădini zoologice din ţară care nu ofereau condiţii normale animalelor. Sanctuarul „Libearty" este mândru să o găzduiască pe Betsy, o ursoaică salvată din Texas, care a venit în România prin intervenţia instituției de protecție a animalelor SPCA Huston. Fiecare urs are propria poveste ce poate fi citită pe site-ul www.ampbears.ro.

Rezervația este înconjurată cu 1.500 de metri de gard şi 15 kilometri de sârmă racordată la o tensiune de 8.000 de volţi. Investiţia este rezultatul unui parteneriat între Primăria Zărneşti, Asociaţia „Milioane de Prieteni" şi WSPA, aceasta din urmă contribuind cu 1,5 milioane de euro la realizarea parcului. Capacitatea maximă a sanctuarului este de 100 de urși, însă includerea animalelor în rezervaţie se face după reguli sanitar veterinare stricte. Orice urs adus este ţinut un timp în carantină. Apoi, una dintre primele operaţiuni este microciparea lor, pentru a putea fi urmăriţi, după care urmează sterilizarea lor pentru a nu se înmulți. Conform managerului sanctuarului, Liviu Cioineag, în România ar mai fi cel puțin 9 urși ținuți ilegal în captivitate, pe care asociația sa încearcă să îi elibereze și să-i aducă în rezervație.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Ursul brun european este o specie strict protejată de către Convenţia de la Berna. România a ratificat această convenție în 1993, însă abia în 2005 dreptul de proprietate asupra unui urs luat din sălbăticie a devenit ilegal în România. În același an, Societatea Mondială pentru Protecţia Animalelor (WSPA), s-a alăturat Asociaţiei Milioane de Prieteni în proiectul construirii Rezervaţiei de Urşi „Libearty" la Zărnești, la 25 km de Brașov, punând astfel capăt, pentru totdeauna, deținerii ilegale şi în condiţii necorespunzătoare a urşilor captivi din România.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: