• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Vineri, 18 Iulie 2014 09:07

Eficiență energetică

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deviza „20-20-20”

Unul dintre obiectivele Directivei 2012/27/UE este reducerea cu 20% a consumului de energie primară al UE până în 2020. Plecând de la acest obiectiv, Europa, sub deviza 20-20-20, a impus anumite ținte: consumul de energie primară trebuie redus cu 20% și cota de energii regenerabile să crească cu 20% până în anul 2020. Mai mult, până la finele lui aprilie 2014, și, ulterior, din trei în trei ani, statele membre prezintă planuri naționale de acțiune pentru eficiența energetică. Planurile naționale acoperă măsurile semnificative de îmbunătățire a eficienței energetice și economiile de energie preconizate și înregistrate.

Știm cu toții că sectorul clădirilor reprezintă 40 % din consumul total de energie în Uniunea Europeană. Reducerea consumului de energie în acest domeniu constituie, după cum spuneam, o prioritate în materie de eficienţă energetică. Prezenta directivă se înscrie în acest obiectiv, propunând statelor membre principii directoare în ceea ce priveşte performanţa energetică a clădirilor.

La fel de bine se știe că responsabile pentru 40% din totalul consumului de energie în Uniune sunt clădirile. Cum sectorul construcțiilor se află în expansiune, iată ce va duce la creșterea consumului de energie. Prin urmare, reducerea consumului de energie și utilizarea energiei din surse regenerabile în sectorul clădirilor constituie măsuri importante necesare pentru reducerea dependenței energetice a Uniunii și a emisiilor de gaze cu efect de seră. Alături de utilizarea sporită a energiei din surse regenerabile, măsurile luate în vederea reducerii consumului de energie în Uniune i-ar permite acesteia să respecte Protocolul de la Kyoto la Convențiacadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (UNFCCC) și să-și onoreze angajamentul său pe termen lung de a menține creșterea temperaturii globale sub 2° C, precum și angajamentele sale. Consumul redus de energie și utilizarea sporită a energiei din surse regenerabile au, de asemenea, un rol important în promovarea siguranței aprovizionării cu energie, în dezvoltarea tehnologică și în crearea de posibilități de ocupare a forței de muncă și de dezvoltare regională, îndeosebi în zonele rurale.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

La 25 octombrie 2012, la Strasbourg, a fost adoptată Directiva 2012/27/UE a Parlamentului European și a Consiliului UE privind eficiența energetică. Directiva a intrat în vigoare la 4 decembrie 2012, statele membre, inclusiv România, fiind obligate să pună în aplicare actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 5 iunie 2014. Cu alte cuvinte, termenul de transpunere în legislația românească a directivei nu a fost respectat. Cel puțin nu până acum. Nu există nicio modificare legislativă ori vreun act normativ în acest sens. Da, e-adevărat, România și-a atins deja ținta la regenerabile, dar la eficiență energetică ne aflăm încă în coada listei statelor membre.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: