• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Duminică, 29 Iunie 2014 21:41

Vom avea energie din cosmos?

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Ferma solară” este, mai exact, un satelit uriaș de aproximativ 10.000 de tone care orbitează la 36.000 de kilometri deasupra Pământului. Satelitul, format din panouri solare, este conectat la o stație aflată la sol, care îl ajută să-și mențină un punct fix. De asemenea, acesta mai cuprinde și o serie de oglinzi care au rolul de a reflecta lumina soarelui în panouri pentru ca satelitul să capteze energia solară și atunci când nu este îndreptat spre soare. Energia astfel captată poate să fie convertită în microunde sau în raze laser care sunt apoi transmise spre o antenă de recepție aflată pe Pământ.

O astfel de instalație, susțin cercetătorii, are emisii extrem de reduse de dioxid de carbon. În plus, poate să producă de 10 ori mai multă energie decât panourile solare de la sol.

Ideea unei uzine solare în spațiu îi aparține inginerului american Peter Glaser. Acesta a fost primul care a propus, încă din anul 1968, lansarea unor panouri solare uriașe în spațiu, care să capteze energia solară. NASA a avut intenția de a pune în aplicare ideea, însă a renunțat din cauza costurilor extrem de ridicate. Japonia însă nu a renunțat la implementarea unui astfel de proiect ingenios și, pentru a face față costurilor, cere sprijinul altor țări. Cercetătorii de la JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) sunt optimiști și speră că, în doar 10 ani, vor putea să pună în aplicare proiectul. Mai multe detalii și video-uri despre proiectul japonez puteți găsi pe site-ul www.iflscience.com.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Până la „ferma” solară din spațiu nu e decât un pas! Asta spun cercetătorii japonezi care au realizat recent un proiect al unei centrale solare în spațiu. Aceasta ar putea furniza 1 gigawatt de energie, adică o cantitate similară producției nucleare.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: