Imprimă această pagină
Joi, 26 Iunie 2014 22:51

Cercetarea poluează mediul

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Laboratoarele sunt de foarte multe ori deschise până noaptea târziu, în weekend-uri și vacanțe, consumând foarte multă energie. Însă nu doar iluminatul este o problemă sau menținerea aparaturii electrice în funcțiune, în mod constant, ci mai ales sistemele de ventilație care trebuie să aducă aer proaspăt la fiecare câteva minute. Acest lucru se întâmplă de regulă prin sisteme de evacuare foarte puternice aflate pe acoperiș. Ventilația este esențială în cadrul laboratoarelor pentru a evita contaminarea personalului cu substanțe chimice periculoase sau agenți infecțioși.

Neutre până în 2025

Centrele de cercetare au o amprentă foarte mare asupra mediului, consumând de 6 până la 10 ori mai multă energie decât o clădire de birouri obișnuită. De exemplu, în cazul Universității Harvard, laboratoarele consumă 53% din totalul energiei necesare funcționării întregului campus universitar, deși ocupă doar 23% din suprafața totală. În alte universități, situația este și mai dramatică, laboratoarele consumând două treimi din totalul de energie folosită în campus.

Evenimentul a reunit peste 100 de manageri din licee, universități, spitale și institute de biotehnologie și reprezentanți ai companiilor de utilități. Wendell Brase, reprezentantul Universității din California a menționat faptul că anumite secții ale instituției și-au propus să devină neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2025, ceea ce a însemnat că problemele legate de energia consumată în laborator au fost luate în considerare. Acesta a spus că „îmbunătățirile în privința creșterii eficienței energetice face ca investițiile inițiale să crească destul de mult. Cu toate acestea, Universitatea California va investi 50 de milioane de dolari pentru a izola termic 15 clădiri din campus. Este foarte important ca oficialii universităților să realizeze că aceste investiții se amortizează în timp datorită economiei de energie obținută.”

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Managerii centrelor și institutelor de cercetare din Boston s-au reunit la Universitatea Harvard pentru a discuta modalități prin care poate fi redusă ineficiența energetică a laboratoarelor științifice pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cauzate indirect.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46