• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Marți, 24 Iunie 2014 22:35

De ce nu există Rabla pentru electrocasnice?

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un exemplu concludent este Mihai Petre, un cititor fidel al revistei, din Deva, care, prin intermediul revistei Infomediu Europa, le-a adresat autorităților o întrebare pertinentă: „Mă numesc Mihai Petre, sunt din orașul Deva, județul Hunedoara. Am citit în revista dvs. invitația de a pune întrebări celor din domeniul electronicelor și electrocasnicelor și aș vrea să fac acest lucru și în numele concetățenilor mei. Din materialele scrise în revistă și din ce am auzit pe la televizor se cere de către Europa să avem un procent (nu știu exact cât este) de colectare a acestor deșeuri. Întrebarea este simplă, credem noi. Dacă pentru mașini există programul Rabla, care în principiu are același scop, respectiv să scoată de pe piață mașinile vechi și să fie înlocuite cu cele noi, de ce nu se poate face un asemenea program și în cazul mașinilor de spălat, frigidere, aragazuri etc? În definitiv, scopul este același, reciclarea deșeurilor, atingerea țintelor asumate de România și în același timp protejarea mediului. Vă rog să adresați în numele meu și al cetățenilor din orașul Deva această întrebare celor în drept de la care să primim un răspuns”. Precizăm că întrebarea acesta a fost trimisă către: Comisia pentru Mediu din Senatul României, Comisia pentru Mediu din Camera Deputaților, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Administrația Fondului pentru Mediu, dar și câtorva entități care derulează programe naționale în acest domeniu. Spicuim mai jos din răspunsurile celor care au avut bunăvoința să o facă:

Administrația Fondului pentru Mediu

„Fondul pentru mediu este un instrument economico-financiar destinat susţinerii şi realizării proiectelor şi programelor pentru protecţia mediului şi pentru atingerea obiectivelor Uniunii Europene în domeniul mediului şi schimbărilor climatice, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare. Administrația Fondului pentru Mediu finanțează 26 de categorii de proiecte şi programe pentru protecţia mediului, prevăzute la articolul 13 din Ordonanța de Urgență nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu. Printre programele derulate de AFM se numără și Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național, denumit popular „Rabla” care are ca scop scoaterea din circulaţie a autovehiculelor uzate cu o vechime mai mare sau egală cu 8 ani și înlocuirea acestora cu autovehicule prietenoase cu mediul înconjurător. (...)

În ceea ce privește întrebarea cititorului dumneavoastră, vă comunicăm că autorităţile de mediu la nivel central, regional şi local întreprind acțiuni pentru informarea şi creşterea conştientizării publicului cu privire la gestionarea DEEEurilor. În vederea atingerii ţintelor stabilite de directivele europene în domeniu, autoritățile organizează periodic campanii de colectare a deșeurilor provenite din echipamente electrice şi electronice.” (Adriana Stroe, Șef Birou Comunicare AFM)

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Provocarea lansată de echipa Infomediu Europa la începutul lui 2014, anume o nouă modalitate de promovare a companiilor care-și pot face auzită și opinia, prin intermediul specialiștilor lor, legată de noutăți legislative, ordine emise etc. începe să-și arate utilitatea. Faptul că această campanie de promovare s-a bucurat de succes o arată în primul rând reacțiile cititorilor noștri.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: