• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Marți, 17 Iunie 2014 06:51

ALERTA Nuferii termali au dispărut din rezervația 1 Mai

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nufărul termal de la Băile 1 Mai a supravieţuit ultimei ere glaciare datorită apelor calde ale pârâului Peţa.

Din 2011, însă, proprietarii de pensiuni şi firme şi-au făcut foraje ilegale de apă geotermală, iar debitul pârâului care alimentează rezervaţia naturală a început să scadă. Acum, peisajul este dezolant: lacul arată mai mult ca o baltă, fără nicio specie de plantă acvatică.

Temperatura apei în lacul de la Băile 1 Mai a scăzut de la 30 la doar 10 grade Celsius.

Reprezentanţii rezervaţiei naturale de la 1 Mai spun că au făcut nenumărate sesizări la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, fără niciun rezultat, însă. Ca soluţie de avarie, tot ei au decis să alimenteze lacul artificial.

Dacă nufărul termal a dispărut de la Băile 1 Mai, muzeografii au reuşit să salveze de la acelaşi deznodământ alte două specii unicat: melcul termal şi roşioara lui Racoviţă. Asta, după ce au primit finanţare 13 mii de dolari de la prinţul moştenitor din Abu Dhabi.

Catastrofă ecologică în judeţul Bihor. Pentru prima dată, în rezervaţia naturală Băile 1 Mai nu au mai apărut nuferii termali, plante unice în Europa. Acum, lacul pe care creşteau s-a transformat într-o imensă baltă. Specialiştii spun că dezastrul a fost provocat de proprietarii de pensiuni din zonă, care şi-au făcut foraje ilegale de apă termală. Asta a dus la scăderea drastică a apei termale şi, implicit, şi la scăderea temperaturii apei.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: