• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Joi, 12 Iunie 2014 23:05

Australia: A scăzut cantitatea de substanțe poluante din zona Marii Bariere de Corali

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

'Trebuie să reușim (să evităm acest lucru) fiindcă faptele vorbesc de la sine. Reciful a intrat într-o fază de îmbunătățire pe termen lung', a declarat ministrul mediului din statul Queensland, Andrew Powell, citat de AFP. Raportul, pe care ministrul îl va prezenta la reuniunea de la Doha din această lună, arată reducerea principalilor agenți de poluare, pesticide și sedimente, îndeosebi datorită îmbunătățirii gestionării culturilor agricole.

'Deversările de pesticide au scăzut cu 28% în toată zona recifului. În privința nitraților — care duc la înmulțirea numărului de exemplare dintr-o specie de stea de mare coralifagă—, aceștia au scăzut cu 16%', a adăugat Andrew Powell.

În studiu sunt comparate apele de la Marea Barieră de Corali din iunie 2013 și cele din 2009. În raport se subliniază totuși calitatea 'proastă a apelor, lucru logic după decenii de catastrofe naturale și practici agricole' poluante, recunoaște ministrul.

Raportul se ocupă doar de calitatea apei și nu abordează dezvoltarea porturilor de unde se exportă minereuri. Apărătorii mediului apreciază că realizarea de infrastructuri va grăbi declinul Barierei de Corali. 'Sectorul agricol a început să reacționeze la amenințările care apasă pe Marea Barieră, însă industria minieră este pe cale să anihileze eforturile întreprinse, cu proiecte distrugătoare ce implică deversări de deșeuri în zona Marii Bariere', afirmă Dermot O'Gorman, director al WWF pentru Australia.

Ministrul mediului din Queensland arată în schimb că principalele pericole pentru Marea Barieră de Corali sunt 'cicloanele, o specie de stea de mare devoratoare de corali și albirea coralilor. Vom lua măsuri în această privință', a adăugat el.

UNESCO a anunțat Canberra că, în lipsa unor măsuri decisive pentru limitarea dezvoltării industriale pe litoral și îmbunătățirea calității apelor din zona Marii Bariere, aceasta va fi introdusă pe lista siturilor în pericol din Patrimoniul mondial la următoarea reuniune a comitetului de evaluare din Qatar (iunie).

Înscrisă în Patrimoniul mondial al UNESCO în 1981, Marea Barieră de Corali ocupă o suprafață de circa 345.000 km2 de-a lungul coastei estice australiene, alcătuind cel mai vast ansamblu de corali din lume, cu 3.000 de 'sisteme' de recifuri și insule tropicale. În ultimii 27 de ani, reciful a pierdut peste jumătate din corali din cauza factorilor meteorologici (furtuni), climatici (încălzire) și industriali, încheie AFP.

Marea Barieră de Corali nu mai este în situația de a fi introdusă de UNESCO pe lista Patrimoniului mondial în pericol, au apreciat joi autorități australiene, după publicarea unui raport care anunță scăderea substanțelor poluante din apă.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: