• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Joi, 12 Iunie 2014 22:00

Legea salubrizării, o necesitate

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De cealaltă parte, inițiatorii susțin că obiectivul legii este acela de a reglementa deșeul municipal și similar, fluxul de ambalaje fiind reglementat de alte acte aflate în vigoare, nefiind expus exclusivității. Amintim că, la mijlocul lunii februarie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind salubrizarea, care stabileşte obligativitatea colectării selective a deşeurilor. Actul normativ are ca obiect modificarea şi completarea Legii nr. 101/2006 cu modificările ulterioare şi amendează cadrul legislativ actual, impunând obligaţii clare generatorilor de deşeuri prin implementarea sistemelor de colectare selectivă pentru hârtie, metal, plastic și sticlă. Obligațiile nu se referă și la deșeurile electronice și electrocasnice.

Poziția Ministerului Mediului

„Acest act normativ este deosebit de important pentru Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice. Discutăm de a face ordine într-un sistem care va trebui să funcționeze prin acele siteme integrate pentru managementul deșeurilor în marea majoritate a județelor din țară. Suntem aproape gata de finalizare cu aceste sisteme și sigur că avem nevoie de cadru legislativ pentru o funcționare corectă. Este vorba despre atingerea țintelor pentru țara noastră. Din acest motiv, vrem să clarificăm bine de tot ce se întâmplă cu aceste deșeuri, care este traseul lor în așa fel încât, la finalul acestui traseu, să le regăsim în țintele pe care le avem de îndeplinit. Eu spun că este un act normativ absolut necesar și perfectibil. În spatele actului normativ va fi absolut necesar să avem și un sistem de trasabilitate, iar ministerul lucrează la acest lucru. Acest sistem ar elimina foarte multe discuții și probleme pe care le avem astăzi. Legat de sistemele integrate pentru managementul deșeurilor vom avea foarte mult de lucru. Și vă dau un singur exemplu: după opinia mea, ar trebui să ajungem la contracte tipizate în acest domeniu. Mă refer la contractul cu operatorul de salubritate, la contractul cu stația de sortare, stații de compostare, cât și la contractul cu cetățenii, cei care sunt producătorii de deșeuri. Multe alte lucruri vor fi necesare şi important e să avem comunicare şi să vedem care sunt greutăţile şi dorinţele fiecărui grup pe marginea acestui act normativ”, a declarat Mihail Fâcă, secretar de stat în Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, într-o dezbatere de specialitate.

Reciclatorii: „Deșeul mai scump decât grâul”

În cadrul dezbaterii de specialitate, reciclatorii, prin vocea lui Constantin Damov, group founder Green Grup, susțin că acest act normativ nu este o lege care să transpună o directivă europeană, ci este o lege națională, de lămurire pentru un anumit domeniu. Mai grav e că, a susținut Damov, băncile refuză creditarea firmelor pe motiv că legea nu ar fi suficient de clară. Potrivit lui Damov, astăzi deșeurile au ajuns să aibă valoare însemnată, ele fiind tranzacționate pe piața românească, o piață care se află în plină maturizare. De fapt, susține Damov, acesta ar fi mărul discordiei vis-a-vis de acest act normativ. „Ce înseamnă deșeurile în ziua de astăzi? În piață prețul pe tonă la deșeuri a depășit prețul pe tonă la grâu. Grâul se vinde astăzi cu 80 euro/tonă, în timp ce hârtia se vinde începând cu 100 euro/tonă, iar metalele depășesc 1.500 euro/tonă. Avem o piață de tranzacții cu deșeuri în România de un miliard de euro sau chiar mai bine de un miliard. Există peste 4.000 de firme care tranzacționează deșeuri în România, exportatori, transportatori, colectori, concentratori și stochiști, iar la celelalte două capete, firmele de salubritate și industria de reciclare, acolo unde aceste deșeuri suportă miracolul de a prinde o nouă viață.” Potrivit lui Damov, cantitățile de deșeuri care ajung la firmele de reciclare sunt de doar 5% din totalul deșeurilor reciclate. Din acest motiv, susține acesta, „În România se importă deșeuri: plastic, aluminiu.”

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Controversele legate de modificările aduse Legii nr. 101/2006 a serviciului de salubrizare a localităților par că nu se mai termină. Toți actorii implicați în industria managementului deșeurilor au luat poziție, dintre toți, cei mai vehemenți fiind reciclatorii. Nu e prima dată când aceștia își manifestă nemulțumirea, acuzând inițiatorii actului normativ de legalizarea exclusivității serviciilor de salubritate către firme cu dedicație.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: