• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Luni, 02 Iunie 2014 22:17

Avertismentul savanților: Omenirea, în fața celei de-a șasea extincții

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În prezent, speciile dispar de 10 ori mai repede decât au crezut biologii anterior, potrivit studiului realizat de echipa de cercetători condusă de Stuart Pimm, de la Universitatea Duke, Statele Unite, scrie Daily Mail.

„Suntem în pragul celei de-a șasea mari extincții. Că o vom evita sau nu, va depinde de acțiunile noastre”, a spus Pimm.

Oamenii de știință au calculat „o rată a morții”, spre deosebire de alți cercetători, care s-au axat pe numărul speciilor pe cale de dispariție. Acest indicator calculează procentul de specii care dispar, dintr-un milion.

În anul 1995, Pimm a stabilit că rata de extincție din era pre-umana de pe Pământ era de 1. Dar, ținând cont de noua cercetare, această rată de referință a fost recalculată la 0,1.

Acum, „rata morții” este de la 100 până la 1000. Numeroși factori s-au combinat pentru a face speciile să dispară mult mai repede ca înainte.

Problema numărul 1 este pierderea habitatului. Speciile nu mai găsesc locuri potrivite pentru a trăi, deoarece natura a fost modificată de om considerabil de mult.

Cele cinci extincții anterioare, în care marea majoritate a speciilor a fost distrusă, reprezintă așa-numitele extincții în masă. Ele au fost asociate de multe ori cu impactul unor meteoriți gigantici.

În urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani, o astfel de extincție a dus la dispariția dinozaurilor și a trei sferturi din speciile de pe Pământ.

Dispariția speciilor de plante și animale se produce de 1.000 de ori mai repede decât înainte de apariția oamenilor pe Terra, iar lumea se află „pe marginea” celei de-a șasea mari extincții din istoria planetei Pământ.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: