• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Miercuri, 28 Mai 2014 07:07

Planul de management pentru plaja Sulina, în faza de avizare interministerială

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Un subiect la care suntem extrem de atenți și pe care încercăm să-l rezolvăm cât mai rapid este cel de la Sulina. În cazul Sulina, Consiliul Județean Tulcea, împreună cu Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, trebuie să desfășoare o acțiune de cartare, inclusiv a zonei aflate sub amenințarea infringementului, în vederea stabilirii cu exactitate a distribuției speciilor de floră sălbatică. Aici ocrotim cu precădere volbura de nisip. Planul de management se află în faza finală de avizare interministerială, iar aplicarea măsurilor de conservare a acestor specii va duce cu siguranță la îndepărtarea amenințării de infringement (...)', a explicat Jugănaru.

La jumătatea lunii ianuarie 2014, Consiliul Județean (CJ) Tulcea anunța că va scoate la licitație, cel mai târziu în luna februarie, lucrările de realizare a studiului de fezabilitate pentru evaluarea adecvată a obiectivului 'Amenajare plajă Sulina', conform programului de conformare ex-post a proiectului, astfel încât procedura de infringement impusă României de Comisia Europeană pe această temă să fie stinsă.

Studiul de fezabilitate, a cărui realizare a fost aprobată la finele anului trecut și de consilierii județeni, vizează inclusiv evaluarea ecosistemelor situate pe coasta Mării Negre de la Sulina la Gura Portiței.

Președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, declara că evaluarea adecvată a obiectivului 'Amenajare plajă Sulina' se va încheia cel mai devreme în toamna acestui an, astfel încât acesta să răspundă cerințelor europene în domeniu.

Pe data de 5 mai 2010, Comisia Europeană /CE/ a transmis României un prim avertisment în legătură cu aplicarea defectuoasă a legislației europene privind protecția mediului în cazul proiectului autorităților tulcene. Comisia a descoperit, la acea vreme, deficiențe în privința studiului de impact asupra mediului, ce ar fi putut conduce la posibile efecte negative.

În 2011, pe 27 ianuarie, forul european a trimis autorităților de la București un aviz motivat în care cerea statului român să se ocupe de "aspectele necorespunzătoare" de mediu din Delta Dunării, după ce specialiștii Comisiei au constatat deficiențe în studiul de impact asupra mediului elaborat în scopul evaluării potențialelor efecte negative ale proiectului de amenajare a plajei din Sulina asupra habitatelor și speciilor locale de păsări.

Conform CE, proiectul a avut deja un impact negativ asupra unei specii endemice (Centaurea pontica) protejată în temeiul directivei Habitate și asupra unui habitat protejat (pajiști sărăturate mediteraneene), autoritățile române susținând însă că investiția nu afectează major zona.

Contractul privind amenajarea plajei din orașul Sulina a fost semnat în luna octombrie a anului 2009, lucrările în valoare de 8,7 milioane de lei fiind finanțate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. Anterior demarării acestora, organizațiile neguvernamentale au contestat proiectul inițiat de CJ Tulcea, criticile continuând și după semnarea contractului de finanțare. În aceste condiții, studiul de impact al obiectivului a fost refăcut de mai multe ori, iar investiția, care inițial acoperea o suprafață de 18 hectare, s-a redus la 3,5 hectare.

Plaja din orașul Sulina este cunoscută ca fiind una dintre zonele de gen sălbatice din România, cu toate că activitatea de plajă se desfășura în acest perimetru încă de la începutul secolului trecut.

Planul de management al obiectivului "Amenajare plajă Sulina' se află în faza finală de avizare interministerială, iar aplicarea măsurilor de conservare a speciilor de floră sălbatică va scoate România de sub infringement în acest caz, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul de stat în Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice Anne-Marie Jugănaru.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: