• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Miercuri, 28 Mai 2014 07:04

Ecologiştii au obţinut 55 la sută din voturi la Siliştea-Pungeşti, unde se explorează gazele de şist

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit datelor comunicate, marţi, de Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Vaslui, 55,78 la sută din locuitorii din Siliştea, comuna Pungeşti, care s-au prezentat la urne la alegerile europarlamentare au votat cu Partidul Ecologist Român (PER), transmite corespondentul MEDIAFAX.

În aceeaşi localitate, în extravilanul căreia compania Chevron a demarat la începutul acestei luni lucrările de explorare a gazelor de şist, Alianţa PSD-UNPR-PC, aflată la guvernare, a obţinut doar 6,31 la sută din opţiunile electoratului.

În localitatea Armăşoaia, învecinată cu Siliştea şi unde primarul comunei Pungeşti, Mircea Vlasă (PSD), îşi are domiciliul, sătenii au votat în proporţie de 51,61 la sută tot cu PER, în timp ce Alianţa PSD-UNPR-PC a primit 20,55 la sută din voturile populaţiei.

În judeţul Vaslui, PER a obţinut 0,42 la sută din opţiunile electoratului, în condiţiile în care a adunat 1.416 voturi din toate cele 81 de comune şi cinci oraşe din judeţ. Numai din comuna Pungeşti, ecologiştii au adunat 205 voturi, ceea ce reprezintă aproape 15 la sută din opţiunile electoratului din judeţul Vaslui.

În localitatea Siliştea, s-au desfăşurat, în ultima jumătate de an, numeroase proteste ale localnicilor şi activiştilor de mediu faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist.

Chevron a început forajul de explorare a gazelor de şist în comuna vasluiană Pungeşti, după cinci luni de la demararea lucrărilor de amenajarea a platformei pe care este amplasată sonda, compania susţinând că lucrările se desfăşoară "într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător".

Lucrările de explorare a gazelor de şist sunt derulate de Chevron în extravilanul satului vasluian Siliştea din comuna Pungeşti, fiind prima zonă din România unde compania petrolieră a început prospecţiunile pentru identificarea unor posibile zăcăminte neconvenţionale.

Activităţile de foraj, realizate de firma Dafora din Mediaş, au început la cinci luni de la demararea lucrărilor de amenajare a platformei pe care a fost amplasată sonda de foraj cu care vor fi scoase la suprafaţă roci care, ulterior, vor fi analizate în laborator.

Chevron România deţine alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Păltiniş - Băceşti, Popeni - Găgeşti şi Puieşti. De asemenea, compania petrolieră a mai obţinut, în urmă cu o lună, şi cea de-a doua autorizaţie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, în perimetrul deţinut la Puieşti. După ce compania Chevron a obţinut, în 3 octombrie 2013, autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, la Pungeşti au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor.

Partidul Ecologist Român a obţinut peste 50 la sută din opţiunile celor care s-au prezentat, duminică, la vot, pentru alegerile europarlamentare, în localitatea vasluiană Siliştea - Pungeşti, acolo unde compania Chevron a început, în urmă cu aproape o lună, explorarea gazelor de şist.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: