România trebuie să se alinieze standardelor europene în ceea ce privește protecția animalelor utilizate în scopuri științifice, altfel riscă sancțiuni mari. Prin urmare, președintele Traian Băsescu a promulgat, în aprilie, legea europeană privind protecția acestora. Proiectul de lege are ca scop principal înlocuirea și reducerea la minimum a utilizării animalelor în proceduri și îmbunătățirea metodelor de creștere adăpostire, îngrijire și utilizare a animalelor în procedurile științifice sau educative. Deputații au adoptat proiectul de lege pentru protecția animalelor utilizate în scopuri științifice încă din luna martie a acestui an, iar apoi a fost promulgată de președintele României.
În acest sens a fost sesizată și Comisia pentru afaceri europene deoarece proiectul de lege se referă la transpunerea Directivei 2010/63/UE privind protecția animalelor utilizate în scopuri științifice. Directiva avea ca termen limită de transpunere luna noiembrie 2012. Din cauză că a amânat de mai multe ori transpunerea directivei în legislația națională, Comisia Europeană (CE) a inițiat o procedură de infringement împotriva României, dar și împotriva altor patru state membre UE − Italia, Grecia, Olanda și Malta. Astfel, după o primă notificare privind întârzierea transpunerii, CE a lansat cu câteva luni în urmă a doua etapă a procedurii de infringement împotriva României. Prin urmare, CE a avertizat că „în cazul în care România nu acționează în termen de două luni, cazul poate fi înaintat Curţii de Justiţie a UE, care poate impune sancțiuni financiare”. Astfel, România a fost obligată să transpună legislația în maximum 2 luni.
Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.