Imprimă această pagină
Duminică, 25 Mai 2014 21:41

Noua lege a protecției animalelor, promulgată

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

România trebuie să se alinieze standardelor europene în ceea ce privește protecția animalelor utilizate în scopuri științifice, altfel riscă sancțiuni mari. Prin urmare, președintele Traian Băsescu a promulgat, în aprilie, legea europeană privind protecția acestora. Proiectul de lege are ca scop principal înlocuirea și reducerea la minimum a utilizării animalelor în proceduri și îmbunătățirea metodelor de creștere adăpostire, îngrijire și utilizare a animalelor în procedurile științifice sau educative. Deputații au adoptat proiectul de lege pentru protecția animalelor utilizate în scopuri științifice încă din luna martie a acestui an, iar apoi a fost promulgată de președintele României.

În acest sens a fost sesizată și Comisia pentru afaceri europene deoarece proiectul de lege se referă la transpunerea Directivei 2010/63/UE privind protecția animalelor utilizate în scopuri științifice. Directiva avea ca termen limită de transpunere luna noiembrie 2012. Din cauză că a amânat de mai multe ori transpunerea directivei în legislația națională, Comisia Europeană (CE) a inițiat o procedură de infringement împotriva României, dar și împotriva altor patru state membre UE − Italia, Grecia, Olanda și Malta. Astfel, după o primă notificare privind întârzierea transpunerii, CE a lansat cu câteva luni în urmă a doua etapă a procedurii de infringement împotriva României. Prin urmare, CE a avertizat că „în cazul în care România nu acționează în termen de două luni, cazul poate fi înaintat Curţii de Justiţie a UE, care poate impune sancțiuni financiare”. Astfel, România a fost obligată să transpună legislația în maximum 2 luni.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

 După ce a fost pusă la colț, România a promulgat legea privind protecția animalelor utilizate în scopuri științifice.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46