• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Vineri, 23 Mai 2014 05:42

Fosilele unei noi specii de mamifer din Cretacic, descoperite de cercetători UBB lângă Alba Iulia

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de reprezentanţii Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, un grup de cercetători de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului din cadrul universităţii au descoperit lângă Alba Iulia, la Oarda de Jos, pe Valea Sebeşului, "fosilele unei noi specii de mamifer, care a trăit în preajma dinozaurilor", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Descoperirea a fost făcută publică printr-un articol apărut în revista "Comptes Rendus Palevol" a Academiei Franceze, în care se prezintă progresele făcute în cunoaşterea faunelor fosile de microvertebrate continentale, care au trăit la sfârşitul Cretacicului pe aşa-numita "Insulă Haţeg".

"Articolul prezintă o nouă specie de mamifer multituberculat, Barbatadon oardaensis, aparţinător familiei Kogaionidae, care a vieţuit practic în preajma dinozaurilor, iar grupul din care provenea a cunoscut după Cretacic o diversificare şi o răspândire spre Europa occidentală", se arată în documentul citat.

Reprezentanţii UBB au susţinut că noua specie "demonstrează o mai mare diversitate a multituberculatelor cretacice din Transilvania decât se cunoştea până în prezent, fapt deosebit de important pentru înţelegerea evoluţiei grupului în ansamblu".

Vlad Codrea, unul dintre cercetătorii UBB care au găsit fosilele, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că descoperirea a avut loc în urmă cu circa trei ani, dar abia acum a fost anunţată la nivel internaţional, în urma publicării în revista menţionată.

"Insula Haţeg este de notorietate pentru procesele de nanism care au afectat faunele de dinozauri datorită izolării. Noi am descoperit cam 70 de dinţi de mici dimensiuni, de circa un milimetru, aparţinând unei noi specii de mamifer care a trăit în urmă cu 70 de milioane de ani. Era un mamifer de mici dimensiuni, cam cât un şoarece. Încă nu s-a decis dacă e vorba despre un mamifer ierbivor sau insectivor. Oricum, descoperirea este unică în România", a spus Codrea.

Potrivit acestuia, fosilele noi specii de mamifer sunt depozitate în colecţiile UBB.

Fosilele unei noi specii de mamifer, care a trăit în preajma dinozaurilor, în Cretacic, au fost descoperite de un grup de cercetători de la UBB Cluj-Napoca în apropiere de Alba Iulia, fiind găsiţi circa 70 de dinţi de un milimetru aparţinând mamiferului care ar fi avut dimensiunea unui şoarece.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: