• Ned 2020 Web
Luni, 19 Mai 2014 22:42

INTERVIU România coordonează zonele umede de pe planetă

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

V-ați întors din Elveția, unde ați avut prilejul să conduceți lucrările uneia dintre cele mai importante convenții la nivel internațional, RAMSAR, convenție la care au aderat nu mai puțin de 168 de state. Domnule ministru, ce sau cine este RAMSAR?

E-adevărat. Înainte de toate, vă spun că la finele lui martie, mai exact între 24 și 28 martie, a avut loc la Gland, în Elveția, cea de-a 47-a reuniune a Comitetului Permanent al Convenției RAMSAR, agenda de lucru a reuniunii vizând abordarea unei noi strategii pentru Convenție, viziunea noului Secretar General al Convenției, Christopher Briggs, dar și aspecte legate de pregătirea COP12.

Acum, ce reprezintă RAMSAR. Este Convenția Zonelor Umede de importanță internațională, denumită Convenția RAMSAR: Concret, este un tratat interguvernamental, menit să confere cadrul necesar acțiunilor la nivel național și cooperării internaționale pentru conservarea și utilizarea inteligentă a zonelor umede și a resurselor lor.

Trebuie să precizez un fapt important: Convenția Ramsar este singurul tratat de mediu la nivel global care are ca obiect un ecosistem particular. Tratatul a fost adoptat în orașul iranian Ramsar, în anul 1971, iar țările membre ale convenției acoperă toate zonele geografice ale planetei. Și da, aveți dreptate, vorbim despre 168 de părți contractante ale acestui tratat global.

Domnule ministru, ce sunt, de fapt, zonele umede și despre ce suprafață vorbim la nivelul RAMSAR?

Zonele umede joacă un rol cheie în protecția împotriva inundațiilor, tratarea apei, îndepărtarea poluanților, în reducerea efectelor furtunilor și altor dezasatre și cresc rezistența la schimbările climatice. Când vorbim despre zone umede ne referim la locuri în care apa este factorul primar, factor care controlează mediul și viața plantelor și animalelor din acel teriroriu. La nivel global, ele acoperă peste 1,5 miliarde de hectare, dacă e să facem o comparație gândiți-vă la o suprafață aproape cât cea a Rusiei.

Important e că zonele umede sunt unele dintre cele mai bogate din lume ca diversitate biologică, asigurând habitatul necesar pentru multe specii de plante, animale, bacterii și viruși.

Iar, pe lângă rolul de a furniza necesarul de apă, zonele umede aduc și alte servicii: transport, hrană, pescuit, vânătoare, turism etc.

Cititi interviul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

În Elveția, la Gland, a avut loc a 47-a reuniune a Comitetului Permanent al Convenției Zonelor Umede (RAMSAR). Puțini sunt cei care știu că această convenție este una de importanță internațională, lucrările reuniunii, care au avut loc la sfârșitul lui martie, fiind conduse chiar de România, prin Mihail Fâcă, secretar de stat în Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, în calitatea sa de președinte al Comitetului Permanent și membru al Grupului de Lucru pentru Management, al Subgrupului pentru cea de-a 12-a Conferință a Părților Contractante, COP 12, cât și președinte al Echipei Executive RAMSAR. Despre însemnătatea deținerii președinției unei convenții de asemnea calibru, despre ceea de reprezintă RAMSAR și care sunt obiectivele acestei convenții ne vorbește chiar secretarul de stat Mihail Fâcă.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: