• Ned 2020 Web
Duminică, 18 Mai 2014 20:43

Vrei bani de la stat? Dă foc pășunii!

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Motivul: banii proveniți din subvenții. Deși aceste fonduri ar trebui să ajute ariile protejate, proprietarii siturilor au găsit o metodă ingenioasă de a „proteja” aria și o modalitate facilă de a intra în posesia subvențiilor. Cei care au descoperit infracţiunea au fost biologii care coordonează cartararea pe teren, tot ei fiind și cei care au documentat cu fotografii cazul și au anunţat pompierii și custodia sitului. Custozii au sesizat la rândul lor Garda de Mediu Cluj.

Departamentul de Biologie şi Ecologie din cadrul Universității Babeş- Bolyai a început în acest an inventarierea, cartarea și evaluarea stării de conservare a habitatelor și a speciilor de importanță comunitară. Universitatea a câştigat un proiect finanțat din fonduri europene, fonduri din care vor fi elaborate planuri de management pentru trei situri protejate din județul Cluj, şi, totodată, vor fi organizate campanii de conştientizare a populației asupra importanței acestui patrimoniu natural. Proiectul intitulat „Elaborarea planurilor de management integrat pentru siturile de importanță comunitară ROSCI0074 – Făgetul Clujului – Valea Morii, ROSCI0356 – Poienile de la Șard și ROSCI0394 – Someșul Mic” are ca scop principal conservarea habitatelor şi a speciilor de importanţă comunitară şi naţională, și conştientizarea populaţiei asupra acestor comori ale naturii.

Arderea este interzisă

În baza Legii nr. 265/2006 pentru aprobarea OUG 195/2005 privind protecţia mediului, arderea miriştilor, tufărişurilor sau a vegetaţiei ierboase fără acceptul autorităţilor compentente pentru protecţia mediului sau a custozilor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 de lei la 6.000 de lei pentru persoanele fizice şi de la 25.000 de lei la 50.000 de lei pentru persoanele juridice. De asemenea, constituie infracţiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni sau cu amendă penală de la 30.000 de lei la 60.000 de lei arderea miriştilor, tufărişurilor sau a vegetaţiei ierboase din ariile protejate, dacă a pus în pericol viaţa sau sănătatea umană, animală sau vegetală.

„Conform setului de măsuri de conservare (20119/ED/06.02.2013), elaborat de APM Cluj, aprobat și aflat în vigoare în lipsa Regulamentului și a Planului de Management, se prevede menținerea ecosistemelor ierboase prin pășunat și cosit (prevenirea instalării arborilor și arbuștilor) și menținerea prin pășunat a instalării arborilor și arbuștilor) și menținerea prin pășunat a alternanță cu zone acoperite de vegetație ierboasă. În prezent, custozii lucrează la Regulamentul ariei protejate, în care va fi

reglementat foarte clar modul de întreţinere a acestor pajiști pentru a evita declinul populaţiilor speciilor protejate în urma arderilor ilegale. Acordarea subvenţiilor pentru pășuni vor fi condiţionate de espectarea acestor măsuri de conservare, urmând ca primăriile și proprietarii terenurilor din zonele respective să fie informați cu privire la Regulament”, a explicat Mihai Constantinescu, din partea asociaţiei Natura Transilvaniei.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Două hectare de pășune din Situl Natura 2000 „Făgetul Clujului – Valea Morii”, care se află în custodia asociaţiei Natura Transilvaniei, au fost incendiate în mod voluntar.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: