• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Marți, 13 Mai 2014 22:17

România pierde energie

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Seminarul a reunit specialiști, reprezentanți ai mediului academic, ONG și de afaceri și a fost un prilej de dezbatere a termenelor și obligațiilor stabilite prin Directiva 27/2012/CE privind eficiența energetică, ce va trebui transpusă și în România până la sfârșitul acestui an.

„Nu suntem pregătiți pentru termenele impuse de Directiva pentru eficiență energetică. România și-a redus de la an la an consumul de energie, în urma reducerii activității industriale, însă eficiența nu a crescut. Sunt foarte puține clădiri eficiente energetic și nicio certitudine de ameliorare pentru următorii 15 ani”, a declarat profesorul Leca. El a adăugat că lucrările de reabilitare termică din România se fac superficial și doar în ani electorali, iar eficiența energetică nu este încurajată în mod real, prin politici eficiente. În plus, „suntem experți în penalizări și ignorăm stimulentele”.

Conform raportului CE „European Semester” din mai 2013, clădirile de locuințe de la noi din țară folosesc aproximativ 41% din consumul final de energie, de 8 ori mai mult decât media UE. Procentul este atât de ridicat din cauza sistemelor ineficiente de încălzire și a izolației termice precare.

Printre lipsurile identificate în cadrul seminarului s-au menționat și absența unei strategii economice și a unei strategii energetice coerente, lipsa de atractivitate şi încredere a investitorilor în cadrul legislativ şi de reglementare, absența specialiștilor în sectorul de stat, distorsiunile mari din piața energiei și sărăcia față de combustibil mai mare de 40% (media UE-27, 21%).

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

România este a treia țară ca intensitate energetică din Europa, cu pierderi ce reprezintă mai mult de 35% din consumul final de energie, a declarat Aureliu Leca, Asociaţia Română pentru Promovarea Eficienţei Energetice (ARPEE), în cadrul seminarului Energie – Schimbări Climatice Europa 2030, organizat de Fundația TERRA Mileniul III.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: