• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Duminică, 11 Mai 2014 22:38

Castorul, o specie cheie pentru ecosistem

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Beneficiile pe care le au asupra sănătății sau frumuseții umane sunt infime, în comparație cu rolul speciei pentru mediul înconjurător. Castorii au fost readuși pe teritoriul țării noastre începând cu anul 1998. Despre importanța acestui animal am stat de vorbă cu unul dintre cercetătorii din cadrul colectivului ICAS Stațiunea Brașov, Claudiu Pașca.

După mai mult de 150 de ani de la dispariția speciei, începând din 1998, în România au avut loc acțiuni de repopulare. Ce ne puteți spune despre istoricul speciei în țara noastră?

Castorul eurasiatic sau european a avut aceeași soartă în România, asemenea multor alte state europene: extincția. Atunci când ne referim la istoricul speciei, putem vorbi de Herodot (sec V î.e.n.), care menționează brebii (castorii) în bazinul Dunării și în vecinătatea Pontului Euxin. Acesta spune despre budini că prind „castori” de la care folosesc blana și „părțile bărbătești” deoarece „sunt bune de leac la bolile de mitră”, adică în afecțiuni ginecologice (Herodot, Istorii). Pliniu, în sec I e.n., se referă la brebii de la Marea Neagră prin expresia „pontici fibris”, iar apoi în 1555 Olaus Magnus consemnează faptul că brebii trăiesc și pe malurile Dunării și ale Rinului. În sec. XIII-XV, în Transilvania se vorbește despre distrugerile cauzate de brebi pădurilor de luncă, iar într-un document din 1272 sunt consemnați vânători de brebi profesioniști. În 1553 vânarea brebilor în Banat (în com. Leușa din Caraș) de către generalul austriac Königsberger este atestată printr-un document care spune „In fluvio lutras et castores venavi” (vidrele și castorii vin către râu). Brebii sunt menționați de către Fasching în 1744 în Munții Harghitei, în 1777 apar în Compendiolum („Montes Transsylvaniae... hermelii atque castores...”, iar în 1788 sunt menționați de către Büsching. Ioan Smitz, un farmacist din Banat, vorbește de existența castorilor pe Dunăre, de la Dubovăț până la Moldova.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

„Arhitecții naturii” au dispărut complet din peisajul carpatodanubiano- pontic și asta după ce au fost vânați până la extincție pentru că de la castori, căci despre ei este vorba, se folosește absolut tot: începând cu blana și terminând cu glandele anale, folosite ca panaceu.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: