• Webbanner Saci
  • WebbannercubeS2
  • 1
Luni, 05 Mai 2014 21:22

Director ANDR: Depozitul de deşeuri nucleare ar putea fi construit cu parteneri privaţi

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Studiul de fezabilitate este în curs de revizuire. Ce este cert este că acest depozit se va face. Ar putea fi făcut cu parteneri străini, care să aibă până la jumătate din participaţie, sau români", a declarat luni într-o conferinţă Florin Tătar, directorul general al Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive (ANDR), instituţie care se ocupă de acest proiect.

În 2008, reprezentanţii ANDRAD, actuala ANDR, spuneau că România va trebui să construiască un depozit pentru deşeurile slab şi mediu radioactive până în 2014 şi unul pentru cele puternic radioactive până în 2055. Conform planurilor de atunci, primul depozit urma să fie amenajat până în 2014, în localitatea Saligny, judeţul Constanţa.

Depozitul este necesar pentru a stoca deşeurile produse de uraniul ars în centrala din Cernavodă pentru producţia electricităţii. România nu are încă un astfel de depozit, deşeurile fiind deocamdată stocate intermediar pe platforma centralei din Cernavodă.

În prima fază, construcţia depozitului ar presupune investiţii de 40 milioane de euro, bani pe care Tătar spune că ANDR îi are.

Potrivit lui Tătar, ANDR încă evaluează care ar fi cea mai bună locaţie pentru construcţia depozitului, cea favorită fiind localitatea Saligny, şi datorită apropierii de centrala din Cernavodă.

Investiţia ar urma să fie finanţată din bani de la Nuclearelectrica, care a strâns, în perioada 2004 – 30 noiembrie 2013 suma de 545 milioane lei pentru finanţarea construcţiei depozitului. Această sumă provine din două taxe pe care Nuclearelectrica le plăteşte pentru energia electrică produsă.

Pentru a strânge aceste fonduri, Nuclearelectrica virează anual banii la ANDR, care apoi îi depune într-un depozit la Trezoreria statului.

Nuclearelectrica este controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie. Compania asigură anual circa 20% din necesarul de electricitate la nivel naţional.

Construcţia unui depozit pentru stocarea deşeurilor radioactive generate de reactoarele Nuclearelectrica, investiţie de aproximativ 450 milioane euro cu termen iniţial de finalizare 2014, a fost amânată pentru 2020 şi ar putea fi realizată cu participarea unor investitori privaţi, spune şeful ANDR.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Ne puteți urmări și pe:

    

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55