• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Marți, 29 Aprilie 2014 21:33

CGMB: Proiectul pentru atribuirea statutului de arie naturală protejată Parcului Văcărești, adoptat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Proiectul de hotărâre privind avizarea suprafeței administrative ce urmează să facă parte din aria naturală protejată Parcul Natural Văcărești are ca scop reglementarea zonei ca arie naturală protejată în vederea instituirii prin hotărâre de Guvern a regimului de arie naturală protejată de interes național 'Parcul Natural Văcărești'", relevă proiectul.

Potrivit acestuia, întrucât în prezent zona Lacului Văcărești se confruntă cu intervenții antropice care pot afecta biodiversitatea și pot degrada ireversibil capitalul natural, se impune atribuirea statutului de arie naturală protejată care asigură atât conservarea habitatelor și speciilor naturale importante sub aspect floristic, faunistic, cât și la menținerea caracterului peisagistic și recreativ.

"Zona naturală situată pe arealul Lacului Văcărești cu o suprafață de 183 de hectare pe teritoriul sectorului 4 cuprinsă între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Dâmboviței a favorizat apariția unui ecosistem natural specific unei delte cu o vegetație cuprinzând sute de specii de plante și o bogată diversitate avifaunistică", menționează proiectul.

Academia Română, prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, a emis un aviz favorabil de încadrare a Parcului Natural Văcărești în categoria de arie naturală protejată tip "parc natural".

Dezvoltarea zonei Văcărești reprezintă unul dintre obiectivele cuprinse în Conceptul strategic București 2035, zonă cu potențial natural la nivelul modelelor de referință din capitale europene, precum Londra, cu peste 40 de arii protejate, având suprafețe cuprinse între 0,8 și 955 ha sau Praga — cu 88 de arii naturale protejate totalizând 2.200 ha, mai relevă sursa citată.

"Nu e clarificată natura juridică a terenurilor. Intrarea pe un acord de cooperare ne creează numai dificultăți ca și în cazul Constanda", a declarat consilierul municipal Doru Giugula.

Directorul Direcției de Mediu din cadrul Primăriei Capitalei, Oana Grigore, a menționat că după avizarea suprafeței care va fi declarată arie naturală protejată se vor stabili mai multe perimetre.

"Vor fi mai multe zone, inclusiv cea tampon, zona de dezvoltare durabilă, unde se vor putea face și construcții pentru promovarea turismului, agrementului, educației, științei și atunci se va lua în calcul și deversorul și în funcție de acesta se va face și zonificarea ariei naturale protejate. Din punct de vedere juridic situația trebuie să fie reglementată de Ministerul Mediului în paralel cu obținerea celorlalte avize. În momentul în care documentația e completă se supune aprobării Guvernului pentru a fi declarată arie naturală protejată", a adăugat Grigore.

Consilierii municipali au adoptat în ședința de marți un proiect care vizează atribuirea statutului de arie naturală protejată Parcului Văcărești.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: