• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Marți, 15 Aprilie 2014 22:27

Camera Deputaților: Persoanele nevăzătoare vor putea avea drept însoțitori câini dresați special

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit proiectului votat de deputați, în legea privind promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este introdusă prevederea potrivit căreia este obligatorie "dezvoltarea de servicii de asistență vie și alte forme sau servicii de asistență adecvată a handicapului".

În expunerea de motive "asistență vie" o reprezintă "câinele ghid" care însoțește persoana cu handicap grav de vedere, iar acești câini au acces liber și gratuit în toate locurile publice și mijloacele de transport în comun.

"Câinii ghizi sunt cei care prin dresaj dobândesc anumite abilități reale pentru a-și ajuta stăpânii în menținerea direcției, oprirea la toate schimbările care au loc pe traseu, inclusiv curbe, treceri de pietoni și trepte, ignorarea lucrurilor care le pot distrage atenția, precum și alte animale, oameni, diverse sunete sau mirosuri, menținerea unui pas moderat, evitarea obstacolelor", se arată în expunerea de motive.

Același document mai arată că "în lipsa membrilor familiei sau a prietenilor mulți nevăzători preferă să nu mai iasă din casă deoarece orice deplasare le cauzează probleme". Datele statistice arată că, la data de 31 decembrie 2012, în România, dintr-un total de 697.000 de persone cu handicap, 110.000 erau persoane cu handicap vizual.

În favoarea proiectului de lege au votat 337 de deputați, iar unul singur împotrivă. Proiectul a fost adoptat și de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți un proiect de lege care modifică legea privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care prevede că pentru persoanele nevăzătoare trebuie să fie dezvoltate servicii de asistență vie, adică câinii dresați să le fie ghizi.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: