• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Luni, 14 Aprilie 2014 21:11

Expoziţie de fosile din diferite perioade geologice, în luna aprilie, în Capitală

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, exponatele sunt rămăşiţe ale unor organisme care, timp de milioane de ani, şi-au păstrat neschimbată forma morfologică, fiind denumite în limbaj paleontologic "fosile vii".

Expoziţia, prezentată de Asociaţia de Ştiinţă şi Paleontologie din Turcia, va fi completată de seminarii interactive despre istoria fosilelor, dedicate copiilor şi adulţilor, unde aceştia vor putea afla mai multe despre originea şi natura exponatelor. Seminariile vor fi susţinute de doi reputaţi oameni de ştiinţă, Onur Yildiz şi Cihat Gündoğdu.

Dinozaurii animatronici însoţesc expoziţia de fosile, oferind ocazia celor mici să intre în contact cu reprezentări fidele ale unor specii dispărute. Dinozaurii sunt prevăzuţi cu şa şi mânere pentru divertismentul curajoşilor ce îi vor încăleca.

Cel mai mare exemplar din expoziţia care poate fi vizitată în centrul comercial Sun Plaza este peştele de mâl, cu denumirea ştiinţifică Amia Calva. Acesta a fost găsit în Brazilia şi datează din perioada cretacică, având o vechime de 110 milioane de ani. Structura osoasă a corpului său alungit, dinţii ascuţiţi, forma fălcilor, detaliile fine ale cozii, toate au fost conservate perfect timp de milioane de ani. Acest peşte trăieşte şi în prezent, având aceeaşi formă ca a primelor exemplare de fosile găsite. Icrele sale sunt uneori servite drept caviar. În timpul vieţii poate ajunge până la un metru lungime şi o greutate de 8,2 kilograme.

În ceea ce priveşte cel mai vechi exponat din expoziţie, acesta este steaua de mare. Descoperită în Maroc, datează din perioada ordoviciană şi are o vechime de aproximativ o jumătate de milliard de ani. Exemplarul face parte din familia echinodermelor, animale ce şi-au păstrat forma neschimbată timp de 500 de milioane de ani. Stelele de mare trăiesc în general pe fundul mării, la adâncimi de până la 7.000 metri şi au cinci braţe cu ventuze cu ajutorul cărora se deplasează în adâncuri şi îşi procură hrana. Aceste animale au inspirat oamenii de ştiinţă din secolul al XX-lea, care au preluat din caracteristile lor pentru a realiza utilaje de ultimă generaţie, cu ajutorul tehnologiei moderne.

O expoziţie de fosile, care conţine 24 de exponate de origine animală şi vegetală, din mediul marin şi cel terestru, provenind din diferite perioade geologice, de la cea ordoviciană până la miocen, poate fi vizitată până pe 22 aprilie, într-un centru comercial din Capitală.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: