• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Joi, 10 Aprilie 2014 20:22

Korodi: Companiile din România cu disponibilitate de certificate de emisii CO2 trebuie să se înregistreze în sistemul european până la 30 aprilie

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

'De când am preluat Directiva europeană de comercializare a certificatelor de gaze cu efect de seră, companii importante din România, indiferent că sunt de stat sau private, au trebuit să se conformeze la reglementări și reguli similare cu companii din Suedia. Din cauza unor abordări neprofesioniste, a trebuit ca anul acesta, după patru luni de diligențe cu Comisia Europeană, să ne trimită o amendă de 32 de milioane de euro pentru Termocentrale Oradea. Concluzia este una singură: fără profesioniști, care să fie permanent în aceste companii, nu va exista niciodată o instituție publică sau privată să poată să îndeplinească aceste responsabilități (...) Deja, responsabilitățile se măsoară în bani și este normal să se măsoare astfel, pentru că aceste responsabilități derivă din politicile publice europene de a întări zona protecției mediului în serviciul cetățeanului european. Am adus în prim-plan acest exemplu pentru că vine sfârșitul lui aprilie, când companiile pentru anul 2013 trebuie să se închidă pe balanță și din nou trebuie să încarce certificatele de gaze cu emisii cu efect de seră în sistemul european', a afirmat Korodi.

Potrivit oficialului, în România trebuie să existe profesioniști în toate domeniile, inclusiv în cel al mediului, pentru a se lua deciziile cele mai potrivite.

'Din punctul de vedere al Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, dacă nu există un profesionalism în abordările în toate domeniile tehnice pe care le avem, șansele ca să putem să gestionăm bine domeniul sunt aproape zero. Sunt și câteva urgențe ce derivă din directive europene, dar în marea majoritate a cazurilor trebuie să luăm deciziile cele mai bune anul acesta și invit asociațiile de mediu să participe alături de noi, în acest sens. Toți cei care au proiecte în România trebuie să aleagă cei mai buni specialiști ca să ducă la bun sfârșit o procedură de autorizare', a spus Attila Korodi.

Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a participat, joi, la Adunarea Generală a ENEP — Rețeaua Europeană a Profesioniștilor de Mediu (European Network of Environmental Professionals).

România a găzduit pentru prima dată lucrările semestriale ale acestei organizații, în cadrul sesiunii fiind dezbătută misiunea, rolul și contribuția specialiștilor de mediu din Uniunea Europeană la configurarea și implementarea legislației de mediu comunitare și naționale.

Companiile care activează în România și au disponibilitate de certificate de emisii CO2 trebuie să se înregistreze în sistemul european până la finele lunii aprilie 2014, a declarat, joi, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, într-o conferință de specialitate.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: