• 1
  • 2
  • 3
Luni, 07 Aprilie 2014 22:15

Romsilva vrea ca hotelurile şi restaurantele de la munte să plătească taxă de mediu de 2% din venit

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Am făcut un proiect prin care încercăm să obţinem finanţare pentru ariile naturale protejate. Consultanţii noştri care s-au ocupat de proiect au argumentat că dacă o pensiune, de exemplu, este aflată în vecinătatea unui parc natural protejat, ea beneficiază de această poziţie privilegiată şi atrage mai mulţi turişti comparativ cu o unitate de cazare similară, construită la Slobozia", au declarat agenţiei MEDIAFAX reprezentanţii Romsilva.

Astfel, printr-un proiect de act normativ propus de Romsilva, se introduce, printre altele, "o contribuţie de 2% din veniturile realizate de către beneficiarii serviciilor ecosistemelor, respectiv agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în unităţile administrativ teritoriale din categoria zonelor cu resurse turistice, zone cu resurse naturale şi antropice mari şi foarte mari".

Reprezentanţii Romsilva consideră că toate hotelurile, pensiunile şi restaurantele de la munte, dar şi agenţiile care trimit turişti către acestea, beneficiază de proximitatea unor arii protejate şi trebuie să plătească taxă de mediu. Printre staţiunile şi zonele care intră în proiect se numără Valea Prahovei, Poiana Braşov, zona Rucăr-Bran-Moeciu, Valea Oltului, Maramureş, Bucovina, Lacul Roşu, dar şi staţiunile din Munţii Apuseni, Retezat şi Parâng.

"Intenţia noastră este de a găsi un mijloc de finanţare pentru ariile protejate. Nu am reuşit, însă, să găsim un nucleu de reprezentanţi din turism cu care să discutăm şi să negociem aceste lucruri. Din acest motiv, i-am rugat pe cei de la Ministerul Mediului să facă o adresă către reprezentanţii autorităţilor din turism şi să le solicite un răspuns la propunerea noastră. Aşteptăm autorităţile din turism şi patronatele ca să negociem cu ele pe acest proiect", au mai spus sursele citate.

Romsilva a propus Ministerului Mediului un proiect de act normativ care vizează, printre altele, introducerea unei taxe de mediu de 2% din venituri pentru hotelurile, pensiunile şi restaurantele din staţiunile montane, iar din banii obţinuţi să fie finanţate ariile naturale protejate.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Ne puteți urmări și pe:

    

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55