Imprimă această pagină
Luni, 07 Aprilie 2014 13:04

Străinii, voluntari în fermele românești

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 Cum reușesc să se mențină pe linia de plutire micii fermieri, dar mai ales cum reușesc ei să conserve produsele românești într-o piață bazată din ce în ce mai mult pe producție de laborator ne vorbește Bogdan Buta, coordonatorul campaniei de conservare a soiurilor tradiționale din cadrul Asociației Eco Ruralis. Asociația publică anual „Catalogul de semințe tradiționale” și luptă pentru o agricultura ecologică, singura care poate să ne ofere hrană sănătoasă într-un mod durabil.

D-le Buta, cine este Ecoruralis?

Asociația Eco Ruralis a fost fondată în 2009 la Cluj Napoca şi reunește țărani din toate colțurile țării. Asociația luptă pentru drepturile ţăranilor de a practica o agricultură familială şi durabilă. Acesta nclude dreptul de a folosi, înmulţi şi distribui seminţele tradiţionale, acces la pământ pentru ţărani și conservarea suveranităţii alimentare în România. Prin activităţile pe care le desfășurăm, dorim să promovăm agricultura țărănească și agro-ecologică și să le susținem pentru a deveni forme dominante în agricultura din România. În același timp, vrem să susținem țăranii să se apere împotriva acțiunilor injuste și inechitabile întreprinse de corporații și guverne. Susținem tinerii fermieri și grădinari care practică agricultura tradițională și își manifestă interesul asupra producției hranei și accesului la pământ.

Care-s măsurile concrete pe care le-a luat Eco Ruralis pentru micii agricultori?

Programele și activitățile Eco Ruralis se concentrează în jurul a trei campanii mari. Campania pentru seminţe tradiţionale, prin care dorim să conștientizăm publicul asupra practicilor de salvare a semințelor tradiționale și prin care facem advocacy pentru drepturile țăranilor de a folosi liber semințele tradiționale. Cea mai importantă activitate a acestei campanii este programul de colectare, multiplicare și distribuție a semințelor tradiționale. Prin cea de-a doua campanie, împotriva fenomenului de land grabbing, documentăm, analizăm și expunem impactul acaparării de teren în România de către mari investitori din domeniul agricol.

Și în fine, cea de-a treia, este cea pentru drepturile țăranilor și se referă la susținerea pe care o oferim membrilor noștri, acționând ca intermediari în rezolvarea problemelor cu care se confruntă aceștia. Mă refer aici la marile exploatări de resurse. O altă inițiativă Eco Ruralis este aceea de a coordona programul de voluntariat în fermele ecologice şi ţărăneşti WWOOF. Și, nu în ultimul rând, am fost implicați și în dezbaterile privind noua Politică Agricolă Comună.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

E cert. Semințele tradiționale stau la baza agriculturii și a hranei noastre. Micii fermieri sunt concurați, neloial, de către marile companii, care pun preț numai pe profit.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46