• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Luni, 07 Aprilie 2014 13:00

Ce sunt, de fapt, DEEE-urile?

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Așa încât considerăm util ca, înainte de a vorbi despre noutățile legislative din domeniu, să aducem câteva precizări legate de deșeurile electrice și electronice (DEEE). Pentru că acestea nu se rezumă doar la baterii, frigidere și cuptoare, gama acestor tipuri de deșeuri fiind mult mai vastă, vom extrage cele mai importante aspecte chiar din Manualul de tratare și reciclare a DEEE-urilor.

Așadar, echipamentele electrice şi electronice sunt „echipamentele care funcţionează pe bază de curenţi electrici sau câmpuri electromagnetice şi echipamentele de generare, transport şi de măsurare a acestor curenţi şi câmpuri, destinate utilizării la o tensiune mai mică sau egală cu 1.000 volţi curent alternativ şi 1.500 volţi curent continuu”.

Dacă această electricitate provine de la o baterie, de la un panou solar, de la un alt echipament sau de la reţeaua electrică contează mai puţin. Mai important este dacă funcţia originară a echipamentului se bazează pe electricitate.

Ca îndrumare, legislaţia include o clasificare în 10 categorii:

1. aparate de uz casnic de mari dimensiuni;
2. aparate de uz casnic de mici dimensiuni;
3. echipamente informatice şi de telecomunicaţii;
4. echipamente de larg consum;
5. echipamente de iluminat;
6. unelte electrice şi electronice (cu excepţia uneltelor industriale fixe de mari dimensiuni);
7. jucării, echipamente sportive şi de agrement;
8. dispozitive medicale (cu excepţia tuturor produselor implantate şi infectate);
9. instrumente de monitorizare şi control;
10. distribuitoare automate. Acestea acoperă aproximativ 90% din toate EEEurile, şi astfel din toate DEEE-urile. În mare, acestea acoperă aproape toate echipamentele electronice de larg consum.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Chiar dacă pare incredibil, în România lui 2014 există încă cetățeni care nu știu ce sunt DEEE-urile, dar nici care sunt acestea. O chestiune destul de gravă, după opinia noastră.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: