• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Duminică, 06 Aprilie 2014 20:52

Societatea Ornitologică Română vrea să facă din Cluj-Napoca cel mai prietenos oraș pentru păsările sălbatice

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

'Prin acest proiect, în numai doi ani de zile, Clujul va deveni cel mai prietenos oraș din România pentru păsările sălbatice. Aici, vor fi amplasate cuiburi artificiale și hrănitori într-un număr mai mare decât în oricare alt oraș din țară. Totodată, vor fi organizate evenimente de informare și de educare a publicului larg, care poate lua astfel parte la transformarea Clujului și împrejurimilor sale într-un loc în care natura să se simtă la ea acasă', se spune în comunicatul de presă al SOR, transmis vineri AGERPRES.

Unul dintre obiectivele principale ale proiectului este mărirea numărului și a diversității speciilor de păsări care cuibăresc sau iernează în Cluj.

Pentru a atinge acest obiectiv, vor fi amplasate cu ajutorul voluntarilor și al membrilor SOR nu mai puțin de 1.360 de cuiburi artificiale, marea majoritate în pădurile și livezile din jurul orașului, dar și în parcuri. Tot aici vor fi amplasate hrănitori pentru păsări, iar SOR va atrage și implica în proiect și instituțiile de învățământ. Elevii și studenții vor fi cei care se vor ocupa de realimentarea cu semințe a hrănitorilor și, totodată, primii beneficiari ai unui oraș mai verde.

Un al doilea mare obiectiv al proiectului este informarea publicului larg cu privire la importanța biodiversității. Pentru a-l atinge, SOR va organiza mai multe evenimente specifice, de la ieșiri în pădurile din apropierea Clujului, la ateliere susținute de meșteșugari care vor arăta participanților cum pot fi create simplu și ușor cuiburi și hrănitori.

Pentru că păsările insectivore sunt un mijloc de combatere biologică a dăunătorilor din livezi și din păduri, ele reprezintă o reală alternativă la folosirea pesticidelor. Unul din obiectivele proiectului devine, așadar, creșterea diversității și a abundenței speciilor de păsări din habitatele forestiere, iar pentru a-l atinge, SOR va stabili un parteneriat de colaborare pe termen lung cu Ocolul Silvic Cluj.

Proiectul este finanțat prin granturile SEE, în cadrul programului Fondului ONG în România, componenta Dezvoltare Durabilă, cu suma de 74.432,52 euro.

Una dintre primele acțiuni din acest an pe care SOR le va organiza pentru apropierea oamenilor de păsări este organizarea, duminică 6 aprilie, a unui tur ornitologic. Specialiștii SOR fac ghidajul acestui tur, care, pentru adulți, se desfășoară în vestita Pădure Hoia, cunoscută în presă drept un loc în care se petrec fenomene paranormale.

Turul ghidat pentru copii va avea loc în Parcul Facultății de Biologie și Geologie, unde vizita celor mici poate fi apoi completată cu o intrare la Muzeul Zoologic al Universității Babeș-Bolyai.

Cluj-Napoca va fi timp de doi ani cel mai prietenos oraș din România pentru păsările sălbatice. Societatea Ornitologică Română (SOR) derulează, din primăvara acestui an și până în 2016, proiectul 'Păsările Clujului: creșterea diversității speciilor prin colaborare între ornitologi, experți silvici și publicul larg'.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: