Imprimă această pagină
Vineri, 04 Aprilie 2014 10:30

„Resălbăticirea” României, proiectul care va salva biodiversitatea Deltei Dunării

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Braconajul speciilor protejate, pescuitul la curent electric și complicitatea autorităților de control sunt doar câteva dintre activitățile care amenință sălbăticia” acestei regiuni. Astfel, pentru a proteja biodiversitatea Deltei Dunării, aceasta a fost inclusă în programul Rewilding Europe despre care am scris în amănunt în numărul anterior al revistei. Pentru această regiune au fost alocați aproximativ 280.000 de euro, pentru perioada 2013-2015, din care WWF România co-finanțează cu 7% din suma totală, iar restul fondurilor sunt primite prin programul Rewilding Europe.

Proiectul în Delta Dunării a început la sfârșitul anului 2011 când s-a făcut o analiză a potențialului de „resălbăticire” a unor zone pilot. În urma analizei, a reieșit că zona Sfântu Gheorghe îndeplinește criteriile unei zone sălbatice, potrivite și pentru „resălbaticire”, unde procesele naturale și dinamica populațiilor de animale pot fi menținute. Mai exact, s-au făcut studii de fezabilitate pentru explorarea posibilităților de reintroducere a unor specii precum cerbul comun sau lopătar în zona grindurilor Letea și Caraorman și a castorului în zona Sfântu Gheorghe.

Zona Sfântu Gheorghe, prioritară

Începând cu 2013, proiectul se desfășoară prioritar în zona Sfântu Gheorghe. Aici, echipa WWF − Rewilding Europe lucrează împreună cu comunitatea pentru dezvoltarea mai multor direcții de afaceri. Un exemplu este susținerea tehnică și financiară a unei asociații locale de turism durabil și parteneriatul cu reprezentanții Asociației „Farul Vechi”, care are un plan concret de relansare a vechii cherhanale din zonă, fiind considerată până nu demult cea mai mare din Deltă.

Obiective de conservare

Delta Dunării a suferit intervenții majore din partea omului inclusiv în perioada regimului comunist prin planurile de desecare a unor zone umede și transformarea lor în terenuri agricole. „Dovezi ale «resălbaticirii» se pot observa cu ochiul liber unde natura își reintră în drepturi, dar încă există nevoia de reconectare a unor zone și deci de reconstrucție ecologică. Acest lucru poate însemna și permiterea proceselor naturale să se desfășoare fără intervenția directă a omului și să învățăm de la natură și de la alte specii care este cea mai buna metodă”, a spus Alexandra Panait, manager de proiect. Un exemplu concludent în acest sens este revenirea castorilor în Delta superioară, în zona Parcheș. Aceștia sunt binecunoscuți ingineri ai ecosistemelor. Mai exact, modificările pe care le produc aceste animale creează habitate favorabile și pentru alte specii, de la insecte la păsări. Astfel, creează noi lanțuri trofice și îmbogățesc diversitatea speciilor din zonele pe care le populează.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Peste 6.000 de specii de faună şi floră şi 30 de tipuri de ecosisteme conturează biodiversitatea Deltei Dunării. Regiunea, considerată una dintre cele mai valoroase 200 de ecoregiuni ale lumii, este din ce în ce mai afectată de activitățile antropice. Astfel, pentru a proteja biodiversitatea și „sălbăticia” zonei, Delta Dunării a fost inclusă, alături de Carpații Meridionali, în procesul de „resălbăticire”, prin intermediul programului „Rewilding Europe”. Proiectul este o inițiativă unică în Europa a World Wide Fund for Nature (WWF), desfășurat în zece zone pilot din Europa.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46