• Brasov Web
  • Webbanner Saci
  • WebbannercubeS2
  • 1
Luni, 31 Martie 2014 08:55

William Ripple: „Ne pierdem carnivorele! ”

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste 75% dintre cele 31 de specii carnivore analizate (printre care lei, câini dingo, lupi, vidre, urși etc.) au o populație în scădere, iar 17 dintre specii ocupă mai puțin de jumătate din teritoriul inițial.

Sud-estul Asiei, Africii și Amazonul sunt zone în care scăderea este înregistrată la cele mai multe specii. Cu mici excepții, marile carnivore au fost deja exterminate din țările „dezvoltate”, inclusiv din vestul Europei și estul Statelor Unite. „La nivel global, pur și simplu ne pierdem marile carnivore”, susține William Ripple, coordonatorul lucrării și profesor în Departamentul Ecosistemelor Forestiere din cadrul Universității Oregon. „Multe dintre cele care au supraviețuit până în prezent sunt în pericol. Suprafețele pe care trăiesc sunt diminuate radical și scad în continuare în mod alarmant, unele specii fiind pe cale de dispariție, fie la nivel local, fie chiar global. Și, în mod ironic, aceste animale dispar de pe Pământ tocmai când noi începem să înțelegem importanța lor în ecosistem și serviciile ecologice pe care le asigură”, a adăugat profesorul Ripple.

Leul, leopardul, râsul euro-asiatic, puma, lupul, vidrele și câinii dingo reprezintă speciile cele mai studiate de cercetători privind impactul asupra ecosistemului. Printre serviciile ecologice legate de aceste animale se află sechestrarea carbonului, restaurarea zonelor ripariene, menținerea biodiversității și împiedicarea răspândirii bolilor. William Ripple și colegii săi au documentat impactul pumelor și lupilor asupra ecosistemelor forestiere și au descoperit că un număr mai mic al acestor prădători a dus la creșterea populațiilor de căprioară și elan. Aceste specii au distrus o parte din vegetația ecosistemului, au dus la migrarea diferitelor specii de păsări și mici mamifere și la o serie întreagă de alte modificări, ce s-au produs „în cascadă”.

Studiile privind râsul, câinii dingo, leii și vidrele au identificat efecte similare, râsul fiind legat de dimensiunea populațiilor de căprior, vulpe și iepure de câmp.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Universitatea de stat din Oregon USA a publicat în jurnalul Science o analiză privind scăderea numărului a 31 de specii de carnivore. Aceasta arată că pierderea habitatelor, persecutarea și vânarea animalelor sălbatice de către om și dispariția prăzii au un efect sinergic în crearea de puncte fierbiți ale declinului carnivorelor mari, la nivel global.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Ne puteți urmări și pe:

    

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55