• Ned 2020 Web
Miercuri, 26 Martie 2014 08:49

Piața neagră decimează sturionii!

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu toate că au fost introduse cote impuse în urma Convenţiei pentru comerţul internaţional cu specii sălbatice (CITES) şi prohibiţii la nivel naţional, rata mare a pescuitului ilegal continuă să decimeze populaţiile de sturioni ale celor șase specii din Dunăre - morun, nisetru, păstrugă, viza, șipul și cega. Evident, motivul supraexploatării îl reprezintă valoarea economică ridicată a caviarului. Bazinul Dunării adăpostește încă o parte a celor mai importante populaţii de sturioni din lume. De altfel, țara noastră și Bulgaria dețin singurele populaţii viabile de sturioni sălbatici din Uniunea Europeană.

Piaţa neagră câștigă însă tot mai mult teren în toată regiunea, iar caviarul ilegal care provine din România şi Bulgaria este valorificat pe mai multe pieţe din statele membre UE. Supraexploatarea este una dintre cauzele multiple care stau la baza acestui declin dramatic, alimentată fiind de lipsa informațiilor și de nivelul scăzut de conștientizare asupra problemei. Proiectul „Acțiuni comune pentru creșterea gradului de conștientizare privind supraexploatarea sturionilor din Dunăre în România și Bulgaria” are ca ţintă abordarea ameninţărilor directe la adresa supravieţuirii speciei. Grupurile ţintă vizate sunt comunităţi de pescari, agenţii de implementare a legislaţiei în domeniu, factori de decizie, crescătorii de sturioni, precum şi procesatori şi comercianţi de caviar din România şi Bulgaria.

 Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Sturionii joacă un rol important ca și indicatori ai sănătății ecosistemelor. Declinul sturionilor din Dunăre, peşti migratori străvechi, aflați astăzi în pragul extincţiei din cauza supraexploatării, este clar documentat de scăderea rapidă a capturilor din ultimele decenii.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: