• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Miercuri, 26 Martie 2014 08:37

Proiect de salvare a lalelei pestrițe la Grădina Botanică Jibou

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Este vorba de un proiect de conservare a plantelor momumente ale naturii periclitate. Dorim ca la noi să existe un 'nucleu' al plantelor respective. Dintr-o singură frunză, prin multiplicarea "in vitro" putem face mai multe plante. Anul acesta e primul în care laleaua pestriță, plantă ce a dispărut deja din rezervația din lunca Văii Sălajului a înflorit la noi în curte, după ce anul trecut am plantat bulbii. Mai avem în vedere și alte specii precum narcisele din rezervația de la Racâș sau o specie deosebită de orhidee", a declarat, pentru AGERPRES, Cosmin Sicora, directorul CCB Jibou, instituție în cadrul căreia funcționează Grădina Botanică din localitate.

În cazul succesului proiectului de conservare a plantei, se va încerca ulterior o repopulare a zonei unde creștea în trecut.

Planta ce este declarată monument al naturii ar fi trebuit să fie o specie protejată în cadrul "Luncii cu lalea pestriță — Valea Sălajului", arie protejată de interes național situată în partea de sud-vest a localității Cehu Silvaniei.

Potrivit datelor din lucrarea "Ghidul ariilor protejate din județul Sălaj", în trecut laleaua pestriță, numită științific Fritillaria melegis, creștea pe o suprafață de 10 hectare, într-o fâneață variată sub aspect floristic. Planta a fost identificată prin anul 1960 de către o profesoară Viorica Zoicaș. În intervalul 1973-1977 densitatea era de 25-33 de exemplare pe metru pătrat.

Cunoscută la Fersig în Maramureș, la Chieșd, în Sălaj sub numele de "ciubote", iar în alte locuri din țară sub numele de "bibilică" sau "căldărușă", laleaua pestriță este o specie mediteraneană care preferă fânețele umede, marginile de pădure și de mlaștini eutrofe. În prezent, deși rezervația există teoretic din punct de vedere legal, laleau pestriță nu mai crește în zona respectivă, printre cauzele menționate de ghidul respectiv fiind "inconștiența oamenilor și a autorităților", introducerea parțială a terenului respectiv în categoria terenului arabil, efectuarea unor lucrări de drenaj și desecare înainte de 1989 și pășunatul intensiv.

Planta a fost însă semnalată în alte areale ale județului, care se află la aceeași latitudine cu fosta rezervație "Lunca Sălajului" de lângă Cehu Silvaniei, în zona localităților Bobota, Derșida sau Chieșd.

Specialiștii Centrului de Cercetări Biologice (CCB) Jibou au în derulare un proiect de salvare și conservare a unor specii rare de plante prin multiplicarea lor "in vitro", pe listă aflându-se actualmente laleaua pestriță, specie rară declarată monument al naturii în țara noastră, dar care a dispărut dintr-o rezervație de circa 10 hectare ce îi era dedicată în județul Sălaj.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: