• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Miercuri, 26 Martie 2014 06:48

Oradea: Contract pentru sistem de management al deşeurilor de 247 milioane de lei, semnat de Korodi

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De acest proiect vor beneficia aproape 600.000 de locuitori din judeţul Bihor, ai căror reprezentanţi, în baza deciziilor a 101 consilii locale, au adunat unităţile-administrativ teritoriale din judeţ într-o singură asociaţie, Asociaţia de Dezvoltare Interomunitară Ecolect Bihor, care va asigura, după implementare, funcţionarea sistemului de management integrat al deşeurilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prin implementarea acestui sistem, nu vor mai exista depozite de deşeuri în judeţul Bihor, deşeurile colectate din toate cele 101 unităţi administrativ-teritoriale urmând să fie duse întâi în şase zone unde vor funcţiona staţii de transfer, iar de aici vor fi transportate la halda ecologică din Oradea.

Din totalul resurselor financiare alocate proiectului, 185 de milioane de lei sunt fonduri europene nerambursabile, iar 47 de milioane de lei reprezintă cheltuieli neeligibile, din care 19 milioane de lei vor fi asiguraţi de Consiliul Judeţean Bihor.

Prin implementarea acestui sistem, Bihorul va beneficia de mai multe investiţii: construirea unei staţii de tratare bio-mecanică a deşeurilor (în apropierea haldei ecologice din Oradea, care va deservi întregul judeţ), realizarea şi dotarea a patru staţii de transfer a deşeurilor (la Beiuş, Marghita, Salonta şi Săcueni), realizarea şi echiparea de mare capacitate a trei staţii de sortare a deşeurilor (la Beiuş, Marghita şi Salonta), închiderea celor opt depozite de gunoi neconforme (de la Oradea, Beiuş, Marghita, Salonta, Aleşd, Săcueni, Ştei şi Valea lui Mihai), precum şi dotarea tuturor unităţilor administrativ-teritoriale pentru colectarea deşeurilor reciclabile şi a localităţilor rurale cu unităţi de compostare a deşeurilor biodegradabile.

Conform proiectului, judeţul Bihor va fi împărţit în şase zone de colectare a deşeurilor - Oradea urban şi Oradea rural, Beiuş, Marghita, Salonta, Aleşd şi Săcueni -, proiectul având ca termen de finalizare luna decembrie a anului 2015.

După semnarea contractului, ministrul Mediului, Attila Korodi, a afirmat că proiectul face parte dintr-un set de 30 asemenea proiecte realizate în România până acum.

Totodată, Attila Korodi a atras atenţia că ministerul pe care îl conduce va fi "extrem de vigilent", pentru ca România să nu fie sancţionată de Comisia Europeană pentru neonorarea de către unităţile administrativ-teritoriale a obligaţiilor de mediu asumate înaintea aderării la UE.

"Vreau să vă rog, domnilor primari, dacă avem suspiciuni că există depozite neînchise, acest lucru nu trebuie să se întâmple. Vom fi vigilenţi, pentru că pentru noi contează nu doar buna absorbţie a fondurilor europene, ci şi respectarea obligaţiilor asumate în plan european", a spus Korodi Attila.

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a semnat, la Oradea, alături de preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, contractul de finanţare a proiectului "Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Bihor", care va fi realizat cu fonduri europene şi a cărui valoare totală este de 247 milioane de lei.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: