• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Luni, 24 Martie 2014 08:40

România, expusă riscului nuclear?

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ecologiștii de la Greenpeace susțin că se întrezărește o nouă eră a riscului nuclear pe cuprinsul Europei, asta dacă guvernele vor menține reactoarele operaționale și dincolo de perioada de funcționare prelungită, pentru care au fost proiectate. Astfel, ONG-ul a lansat, la începutul lunii martie, un raport intitulat „Lifetime extension of ageing nuclear power plants: Entering a experți europeni. Spre deosebire de reactoarele nucleare din alte țări europene, care au o durată de funcționare de 30-40 de ani, reactoarele CANDU de la Cernavodă sunt proiectate pentru o durată de viață de aproximativ 25 de ani, precizează specialiștii. Astfel, teoretic, reactorul 1 de la Cernavodă ar trebui să fie închis în doar opt ani.

Reactorul 1 a fost pus în funcțiune în 1996. Nuclearelectrica, operatorul centralei, vrea retehnologizarea în următorii ani a reactorului 1 pentru prelungirea cu 25 de ani a perioadei de funcționare. Costurile sunt estimate undeva la 1,2-1,5' miliarde de euro. Pentru derularea retehnologizării reactorului 1, operatorul va cheltui până la 80 de milioane de lei (17,9 milioane de euro) pe studii prognozate să fie realizate până în 2018.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Problema învechirii reactoarelor devine acută în țările europene care au centrale nucleare. Asta deoarece, în medie, reactoarele nucleare au o vechime de 29 de ani, iar durata de funcționare este între 30 și 40 de ani. Conform unui raport recent al Greenpeace, nici România nu stă deloc bine la acest capitol întrucât reactorul 1 de la Cernavodă ar trebui închis în câțiva ani.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: