• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Miercuri, 19 Martie 2014 11:56

Doina Pană: Avem prevăzute 29.741 hectare pe care se vor derula lucrări de regenerare a pădurilor, în 2014

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"În 2014, sunt prevăzute 29.741 hectare pe care se vor derula lucrări de regenerare a pădurilor, din care 10.415 hectare sunt de împăduriri efective în cele două perioade, în primăvară și în toamnă. Pe restul suprafețelor vor fi completări de refacere a plantațiilor din anii anteriori, în situația în care o parte s-au uscat ori au fost afectate de calamități naturale. Nu este o suprafață cât ar trebui, față de cât teren degradat există în țară, și nici la nivel de perdele forestiere pe care trebuie să le plantăm, dar vom face lucrări în funcție de ce bani sunt alocați", a spus Doina Pană.

Aceasta a precizat că, în 2014, a fost alocată o sumă de aproximativ 30 de milioane de lei pentru astfel de lucrări, din care patru milioane de lei provin din bugetul statului și peste 25 de milioane de lei din Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinații pentru păduri.

Potrivit directorului general al Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) — Romsilva, Adam Crăciunescu, programul de împăduri prevăzut pentru 2014 vizează doar fondul forestier național, însă, la nivelul României, necesarul este mult mai mare.

"Numai terenurile degradate însumează, la nivelul țării, două milioane de hectare. Pentru această suprafață ar trebui un program național pentru a putea crește procentul de împăduriri în România, în condițiile în care ne situăm la doar 27%, adică sub nivelul european. Asistăm și la aceste schimbări climatice, care contribuie la degradarea mediului în care ar trebui să crească pădurea. În aceste condiții, consider că administrațiile silvice, fie că sunt de stat, fie private, trebuie să facă eforturi pentru a împăduri orice suprafață pe care o au în administrare", a adăugat Crăciunescu.

Șeful Romsilva a făcut un apel către toți cetățenii și proprietarii de păduri pentru "înverzirea României".

"Fac apel la toți cetățenii României și la toți proprietarii de păduri să contribuie la înverzirea Românei. Poate că este momentul ca, din 2014, să începem să punem în practică un program adevărat. Este prima dată când un guvern pune bani publici pentru împăduriri. Avem 30 de milioane de lei și cred că acesta este un început. Nu pot spune că la nivel de Romsilva nu avem suficiente surse de finanțare, pentru că eu cred că nu avem terenuri de împădurit câte surse de finanțare avem", a spus Adam Crăciunescu.

Romsilva a reușit, pentru prima dată în 2013, să înregistreze niște suprafețe ale persoanelor fizice pe care le avea în administrare și pentru care, în premieră, în acest an va demara lucrări de împădurire.

"Am reușit în 2013 să înregistrăm niște suprafețe ale persoanelor fizice pe care le avem în administrare și pază, iar în acest an, în premieră, vom împăduri aceste suprafețe de pe care a fost recoltată masa lemnoasă. Vom pune la dispoziție puieți și avem și sursa de finanțare. Numai în județul Suceava vorbim de circa 400 de hectare de terenuri ale persoanelor fizice pe care au fost păduri, iar la nivelul țării de circa 700 de hectare, dar pentru care încă nu am obținut acordul proprietarilor", a adăugat directorul general al regiei.

În România, există aproape 6,4 milioane de hectare de pădure care acoperă 27% din teritoriul țării, iar aproximativ jumătate din această suprafață, 3,24 milioane hectare, este deținută de statul român și este administrată prin Regia Națională a Pădurilor (RNP) — Romsilva. Restul aparține proprietarilor privați, printre care se numără primării, asociații, proprietari individuali și instituții, precum Biserica Ortodoxa Română (BOR). Din totalul suprafeței administrate de Romsilva, 586.214 hectare se găsesc în arii protejate și cuprind inclusiv ultimele păduri virgine din Europa.

După gradul de împădurire, România se situează pe locul 12 în rândul țărilor din Europa și sub procentul mediu de 31% cât reprezintă pădurile din suprafața totală a Europei. La nivelul Uniunii Europene, gradul de împădurire este, în medie, de 33%, deși sunt țări precum Austria și Germania cu un grad de peste 40%. Țările nordice dețin procente de împădurire de peste 80%. Doina Pană și Adam Crăciunescu au participat, marți, la o acțiune de împădurire, în debutul Lunii Pădurii, organizată de Romsilva pe un șantier de pe raza Ocolului Silvic Bolintin — Direcția Silvică Giurgiu.

Programul de regenerare a pădurilor prevede o suprafață de 29.741 de hectare în anul 2014, din care 10.415 hectare sunt de împăduriri efective, a anunțat, marți, ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Doina Pană, într-o conferință de presă susținută la Ocolul Silvic Bolintin - Direcția Silvică Giurgiu.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: